Het goede voorbeeld van jou als oudere doet kinderen ‘goed volgen’. Kinderen leren tijdens het opgroeien van de mensen in hun omgeving en vaak imiteren ze hun ouders, grootouders en vrienden omdat ze het goed willen doen of nemen wat ze zien ‘gewoon over’ omdat het zo nu eenmaal hoort. Zijn de ouders bewust met gezonde voeding bezig, wordt er gesport, gelezen, gespeeld en is ‘vriendelijk zijn’ de norm, dan is dat voor de opgroeiende jonge mensen het voorbeeld dat ze meekrijgen. Het ‘normaal’ dat ze zullen volgen.
Als we het omdraaien, ongezonde gewoontes ook!
Óngezonde leefstijl gewoontes beginnen ook op jonge leeftijd.
Veel ouders belonen, motiveren of troosten hun kinderen met snoep, koek, chips, een ijsje of een bezoekje aan de Mac. En ook als volwassen persoon belonen onszelf ook de hele dag door met “iets lekkers” als we vinden dat we iets verdiend hebben, ons chagrijnig of depri voelen. Het welbekende ‘emotie eten’. Zowel thuis als op het werk is een traktatie bij de koffie in de ochtend of in de middag bij de thee een veel voorkomende gewoonte. Niet alleen bij verjaardagen en feestelijkheden, maar ook omdat het vrijdag is of omdat de woensdag de ‘breek de week’ dag is. Een excuus is snel verzonnen. Lekkernijen vind je overal op de werkvloer, in snack automaten en snoeppotten op bureaus, je herkent het vast wel. En doe je niet mee, dan ‘ben je ongezellig’ en hoor je er even niet bij.
De meeste mensen zijn gewend aan 3 hoofdmaaltijden per dag: ontbijt, lunch en diner. Tussendoor wordt er vaak even iets gegeten uit gewoonte, onvrede, trekgevoel of gewoon omdat het er is. Bijvoorbeeld, tijdens het tanken pak je bij het afrekenen een reepje van het één of ander mee voor onderweg of om de kinderen op de achterbank stil te houden. Ben je aan het winkelen, dan loop je even een fastfood restaurant in om je dreinende kinderen te plezieren of je pakt voldaan aan het eind van de dag een terrasje. Ook op straat zie je veel etende mensen, lopend en wel. Nog niet zo lang geleden wat dat niet ‘fatsoenlijk’ maar nu voelt men zich er niet meer ongemakkelijk bij om op straat te eten. Het is allemaal zo gewoon geworden en ook dit is het voorbeeld dat de kinderen zien. En denk eens aan de softdrink cultuur met frisdranken, cola, energiedrankjes, milkshakes en vruchtsappen is een grote bron van suiker inname met korte duur van voldoening. Herken je iets in dit verhaal?
Verleidingen en het gebit
Het is begrijpelijk dat we dit zo gewend zijn geraakt, want al dat heerlijks is overal en altijd verkrijgbaar in handige verpakkingen, superlekker en betaalbaar. De voedingsindustrie is daar handig op ingehaakt en bedient ons hierin op alle mogelijke manieren. Wij mensen zijn bovendien van nature een zoetekauw en kunnen er moeilijk weerstand aan bieden als heerlijkheden voor het grijpen liggen. Kinderen van nu zien dat dus ook als ‘normaal’ en happen vrolijk mee. Dat betekent dus ook dat men wel 8 maal per dag iets eet. Dat is 8 keer per dag een zuuraanval op het glazuur van je tanden. De vele suikers en koolhydraatrijke voeding hebben ook invloed op je speekselsamenstelling en de bacteriën in je mondholte. De natuurlijke bescherming wordt hiermee aangetast waardoor tandbederf en tandvleesontstekingen op de loer liggen. En niet alleen je gebit heeft het daar moeilijk mee, het hele lichaam ervaart hier de gevolgen van.
Wat te doen?
Nu je dit weet en als je het wilt, kan je makkelijk met enkele aanpassingen in je dagelijkse gewoontes je leefstijl, voor jou en je kinderen snel verbeteren. En wat anderen daar van vinden..... als je kiest voor je gezondheid en die van je kinderen zou dat niet belangrijk moeten zijn. Men is eerder jaloers en voelt zich ongemakkelijk wanneer iemand iets anders doet dan zij zelf. Als medemens en arts zou ik zeggen; maak een gezondere keuze voor ieder die je lief is.
Kies je eten om te voeden of om te vullen?
Door veel eet- en suikerhoudende drinkmomenten per dag raakt een lichaam hieraan gewend. Het lichaam is verslaafd geraakt en zal dat kenbaar maken met de ‘roep om eten’, je krijgt trek of hongergevoel terwijl je nog maar kortgeleden gegeten hebt. Een snack, sapje of energiedrankje stilt voor korte tijd die trek. De meeste mensen in ons land zijn verslaafd aan suikers zonder dat ze dat weten. En dat geldt ook voor onze kinderen die de hele dag door vragen om iets te eten of te drinken, het maakt je onrustig. Wanneer je overstapt op natuurlijke onbewerkte voeding (dus niets kant & klaar), zonder onnodige ballast maar vol met voedingsstoffen dan voel je je langere tijd voldaan en heb je voldoende aan 2 of 3 maaltijden per dag. Als je de sapjes en drankjes laat staan en kiest voor koffie & thee zonder suiker en minimaal 1.5 liter water per dag, dan zal dat hongergevoel snel verminderen en zelfs verdwijnen. Hongergevoel is ook vaak een teken van dorst. Probeer eens een glas water en je voelt je meteen voldaan. Hiermee doe je je hele lichaam en zeker je gebit een groot plezier mee.
Wil je meer lezen hierover en handige tips krijgen? In de leefstijl gids 2020 geef ik informatie en uitleg over een gezondere leefstijl. Het is haalbaar voor iedereen, ook jij kan winst boeken voor je (mond)gezondheid en je kinderen het goede voorbeeld geven voor een lang en gezonder leven.