Ingediend door admin-systeembeheer op

Handtandenborstels, elektrische tandenborstels en borstelkopjes

Alles over handtandenborstels, elektrische tandenborstels en borstelkopjes.

 

Er zijn veel verschillende tandenborstels en borstelkopjes op de markt. Een overzicht is daarom zeker handig om te hebben. Wat de beste tandenborstel voor jou is kan persoonlijk zijn of een advies van de tandarts of mondhygiënist.

Soorten tandenborstels zijn:

  • Handtandenborstels
  • Elektrische tandenborstels
  • Tandenborstels op batterij

Handtandenborstels

Een goede handtandenborstel heeft:

  • Zachte afgeronde nylon haren. 
  • Een Kleine borstelkop zodat je gemakkelijk achter inde mond kunt komen. 
  • Een steel die goed in je hand ligt. 

De mondhygiënist zal vaak adviseren om te poetsen met een zachte (sensitieve) borstel kop. 

Uit de verkoopcijfers blijkt dat mensen veelal een medium of harde borstel kop aankopen. Mogelijk met het idee dat harde haren effectief zijn in het weghalen van tandplak. Hierbij vergeet men mogelijk dat de borstel met name dat rand van het tandvlees (en er onder) en de tand moet reinigen. Een harde borstel kan het tandvlees beschadigen of irriteren met als gevolg “terugtrekkend” tandvlees en tandhalzen die bloot komen te liggen. Minimaal 2 minuten poetsen met een zachte tandenborstel reinigt beter dan een harde tandenborstel en beschermt het tandvlees. 

Hoe moet ik poetsen met een handtandenborstel? 

  • Om de buitenkant van de tanden te poetsen, plaats de tandenborstel in een hoek van 45graden tegen de rand van het tandvlees. 
  • Poets met korte, zachte heen- en weer- gaande beweging zonder druk uit te oefenen. Plaats de borstel na ongeveer 10 seconde een tand of kies verder.

  • Maak dezelfde beweging voor de binnenkant van de tanden en kiezen. 

  • 4) Bij de binnenkant van de voortanden is het gemakkelijk de borstel verticaal te plaatsen.

  • 5)Poets de kauwvlakken met korte schrob bewegingen. 
  • 6) Poets tenslotte je tong of gebruik een tongreiniger.
  • 7) Goed spoelen, pers het water tussen je tanden om alle resten weg te spoelen. Of gebruik een monddouche. 

Het poetsen van tanden en kiezen bestaat uit 4 onderdelen:

  • Het mechanische tandenpoetsen reinigt de tanden voor 65/75%.
  • 10% of minder door de tandpasta (Chemische reiniging). 
    • Een fluoride in tandpasta helpt het tandglazuur te ondersteunen. Er zijn voor- en tegenstanders voor het gebruik van fluor. Informeer jezelf en kies wat bij je past. (lees ‘Tandpasta’s’).  

  • Tussen de tanden te reinigen is goed voor nog eens 15% van het reduceren van tandplak. Lees ‘Tandenstokers en ragers ‘(interdentale borsteltjes)
  • Mondspoelmiddelen kunnen als een extra ondersteuning of reiniging werken. 

Indien je volgens de juiste methode met de handtandenborstel je tandenpoetst is dit nagenoeg even effectief als elektrisch poetsen. 

De elektrische tandenborstel maakt de goede poetsbewegingen zodat jij je kan concentreren op de plaatsing van de borstelkop in de mond. Naast het elektrisch poetsen blijft het tussen de tanden en kiezen reinigen met interdentale borsteltjes, ragers of stokers even belangrijk.          

Tandenborstels met specifieke functies

    

Orthodontie

De orthodontische tandenborstel is speciaal ontworpen om goed rondom een beugel te kunnen reinigen, als wel op de meest moeilijk bereikbare plekken. Door een V vormige insneden in de borstelharen. 

                        Ergonomische tandenborstel.

Een aangepaste borstel voor een betere grip bij een verminderde handfunctie.

Hierbij kan je denken aan een ergonomisch handvat zodat je de tandenborstel goed kan vasthouden en besturen tijdens het poetsen. Informeer bij een ergotherapeut wat voor jou het beste is. 

           Post chirurgische borstel

Om ervoor te zorgen je pijnvrij je tanden kunt poetsen, zijn deze ultra zachte tandenborstel ontwikkeld met zeer dunne borstelharen.

Ook in geval van een transplantaties, tandvleesontsteking, mondirritaties, implantaten of wanneer je andere pijn ondervindt, kan deze tandenborstel een oplossing bieden.

            Prothese borstel

Het speciale ontwerp heeft 2 borstelkoppen: een vlakke borstel en één in taps toelopende vorm – perfect voor het doeltreffend reinigen van oppervlakken van het kunstgebit en kleinere, moeilijk bereikbare plekken. Het comfortabele hoekige handvat met anti-slip grip biedt een betere controle tijdens het reinigen.

            Tuft, de tandenborstel voor grotere tussenruimtes

Deze borstel is geschikt voor het reinigen van implantaten, bevestigingen voor overkappingsprothesen, vaste beugels of langs de tandvleesrand. Het is ook ideaal voor het poetsen van opkomende melktanden en kiezen. Daar waar de interdentale ragers te klein voor zijn. 

 

 

Elektrische tandenborstels

 

Bij elektrische tandenborstel kan er onderscheid worden gemaakt tussen:

  • Sonische borstel
  • Oscillerende borstel (rond en roterende beweging)
  • Oscillerende (pulserende borstel 3D)
  • 3600 graden/Y-brush
  • Ionische tandenborstel

Meest voorkomende merken elektrische tandenborstels

            Oral B               Zeer uitgebreid assortiment en marktleider in borstels met een ronde roterende  (Oscillerende beweging)        

            Philips              Sonicare serie 

   

 

De elektrische tandenborstel maakt de goede poetsbewegingen zodat jij je kan concentreren op de plaatsing van de borstelkop in de mond. Naast het elektrisch poetsen blijft het tussen de tanden en kiezen reinigen met interdentale borsteltjes, ragers of stokers even belangrijk.    

Bij sonische borstels en oscillerende (pulserende) borstels kan er als volgt onderscheid gemaakt worden:

  • Kinderen
  • Volwassenen

Sommige merken maken binnen kinderen nog weer onderscheid voor echte kleine kinderen, schoolgaande kinderen en tieners.

De borstels voor kleine kinderen maken minder bewegingen en/of maken een leuk geluidje ter stimulatie. Vaak kan deze borstel ook aan een app gekoppeld worden voor meer controle en om het poetsen leuker en spannender te maken.

Naast dit onderscheid kan er ook nog gekozen worden voor extra opties:

  • Verschillende poetsstanden
  • Druksensoren (poest je te hard dan krijg je een licht- of geluid signaal)
  • Timers
  • Accessoires zoals een reisetui met of zonder een usb-laadmogelijkheid
  • Geluidloze borstel

Met name het aantal verschillende poetsstanden bepaalt het prijsverschil. In principe heeft men maar één poetsstand nodig; namelijk waarbij de beste plakverwijdering optreedt. OralB beweerd dat er vanaf de 2000 serie (ook wel Pro 2 genaamd te herkennen aan de druksensor) de plakverwijdering beter is dan poetsen met een handtandenborstel. Dit komt door het aantal rotaties en de combinatie met pulsering; de 3D technologie. 

Sonisch poetsen

De bekendste sonische borstel is de Philips Sonicare. Hierbij bewegen de borstelharen in een hoge frequentie heen en weer en met een hoge amplitude (uitslaande beweging). Deze bewegingen stuwen speeksel en tandpasta tussen de elementen en langs de gingivarand (tandvleesrand). De sonische technologie zorgt voor een effectieve plaqueverwijdering. Sonicare claimt dat het de biofilm tot wel 4 mm buiten het bereik van de borstelharen verstoord. Alle Philips Sonicare elektrische tandenborstels maken 31.000 bewegingen per minuut. Voor patiënten die de overstap van manueel naar elektrisch poetsen maken is sonisch poetsen eenvoudig. Patiënten mogen licht mee blijven poetsen. Ook OralB kent een sonische borstel maar de vertegenwoordigers vertellen in de tandartspraktijk dat deze borstel niet beter poetst dan hun oscillerende / pulserende borstel. 

Ionisch poetsen

Ook de ionische borstel is geluidloos. Deze borstel maakt geen gebruik van bewegingen. Een ionische borstel produceert negatieve ionen. Tandplak is positief geladen. Een ionische tandenborstel zou hierdoor als een magneet alle tandplak aantrekken. Over deze borstel is binnen de mondzorg weinig bekend. Voor het schrijven van dit artikel is de website van een merk bezocht en vervolgens zijn de aangehaalde bronnen bekeken. 

Opvallend gegeven is dat de ionische borstel zonder tandpasta gebruikt zou moeten worden. De consumentenbond viel dit ook op en is een kleine groep mensen de borstel gaan testen:

“Je merkt alleen dat er iets gebeurt doordat je gladde tanden krijgt en het speeksel gaat schuimen. Toch treffen we na gebruik over een langere periode nog steeds tandplak aan tegen het tandvlees. De ionen komen blijkbaar niet veel verder dan de tandenborstel en wat is dan precies het voordeel? Met een elektrische tandenborstel of handtandenborstel kun je ook prima het plak van de tanden poetsen.

Een tip is om zo nu en dan een poetsverklikker (een kleurstofje waarmee je tandplak kunt aantonen) te gebruiken om te controleren of alles goed wordt meegenomen tijdens de poetsbeurt. We vroegen een aantal tandartsen om hun mening en zij hadden ook twijfels bij de (anti-bacteriële) werking voor het tandvlees.

Wetenschappelijke artikelen over het effect van ionentandenborstels spreken elkaar nu nog tegen. De tandartsen hebben meerdere artikelen geraadpleegd waarin geen beter effect aangetoond werd op reiniging ten opzichte van elektrische tandenborstels. Soladey geeft aan wel wetenschappelijk bewijs te hebben van de betere reiniging ten opzichte van dezelfde borstel zonder ionische werking.”

 

360 graden/Y-brush

Deze borstels zouden in no time het gebit reinigen. Men zou de twee minuten poetsen te lang vinden en daarom werd er gezocht naar een manier om in enkele seconden te poetsen. Deze borstel stop je in zijn geheel in de mond als een soort fluoridehap die je vroeger bij je tandarts kreeg. Die hap moest behoorlijk lang in en dat was niet voor niks. Voordat fluoride werkt, duurt het gewoon even. Dus je kunt je afvragen of enkele seconden poetsen van enig nut kan zijn. Bovendien zijn niet alle gebitten even breed of lang. Dus hoe past zo’n borstel dan goed in je mond? Helaas blijkt dat de filamenten (borstelharen) zeker langs de tandvleesrand (daar waar dus de meeste plak zit) niet voldoende reiken. Maar je kunt je voorstellen dat er voor deze borstel wel een bepaalde doelgroep is. Mensen met weinig tijd maar ook mensen met een bepaalde handicap. Wie weet wordt deze borstel doorontwikkeld en is er toekomst voor. 

Winnende borstels

De Consumentenbond voerde een onafhankelijke test uit om te kijken wat de beste elektrische tandenborstel zou zijn. Daarbij werd er gekeken naar verschillende criteria zoals het verwijderen van tandplak, de gebruiksduur van de elektrische tandenborstel en het gebruiksgemak. Uit de test van de Consumentenbond komt een duidelijke winnaar. Dat is de Oral-B Genius houder samen met de 3D White opzetborstel. De plak wordt goed verwijderd van de tanden en bovendien kent deze elektrische tandenborstel een hoog gebruikersgemak. Het onderzoek van de Consumentenbond bevestigt dat de ronde borstelkop met de speciaal ontwikkelde oscillerende, roterende en pulserende technologie uiterst effectief is in het verwijderen van tandplak. De combinatie van deze drie verschillende bewegingen (‘3D’ genaamd) is daarin van cruciaal belang: micro pulsaties breken het tandplak af terwijl voorzichtig oscillerende en roterende bewegingen het tandplak verwijderen. Per minuut levert de GENIUS 10.500 rotaties en 48.000 pulsaties. Echter wel vastgesteld dat de functionaliteit van de app niet helemaal aan zijn belofte voldeed. De positiedetectie is een geweldig idee, maar het vergt nogal wat oefening om het helemaal goed te doen. Wanneer het alleen werd gebruikt om te adviseren en monitoren van de 4-delenrotatie (linksboven, -onder, – rechtsonder, -boven) in de mond was het succesvoller, maar niet zo geavanceerd als je denkt dat het is. OralB is dit momenteel aan het doorontwikkelen door middel van Artificiële Intelligentie. 

Toch komt ook in 2018 de Philips Sonicare ProtectiveClean als beste koop uit de test en is deze goedkoper. Deze borstel heeft drie poetsstanden en drie intensiteitsinstellingen, die gepaard gaan met de nieuwe BrushSync-technologie, zodat de borstel zich automatisch aanpast aan de optimale instelling voor elke borstelkop. Deze Sonicare Protective Clean gebruikt microchiptechnologie om een nauwkeurige beoordeling te geven wanneer het tijd is om een nieuwe opzetborstel te wisselen die is gebaseerd op het werkelijke gebruik en niet is afgestemd op de tijd dat de oude is vervangen. Plus de levensduur van de accu gaat zonder opladen ongeveer 3 weken mee en dat is erg lang. Als hij leeg is, is hij snel weer opgeladen. Deze borstel heeft geen oplichtende druksensor maar trilt bij een te hoge druk. Deze borstel heeft geen smartsensor.

 

Tandenborstels op batterijen:

Vaak wordt gedacht dat een elektrische borstel en eentje op een batterij hetzelfde zijn maar daar zit een wezenlijk kwalitatief verschil in. Een tandenborstel met een batterij is minder effectief dan een elektrische tandenborstel met zijn krachtigere motor en meer bewegingen. 

En ook hier zijn positieve ontwikkelingen te zien. Bijvoorbeeld de sonische batterij-tandenborstel van GUM is revolutionair. De ultra taps toelopende borstelharen zijn 50% effectiever in het bereiken van de ruimtes tussen tanden en kiezen en reiken 47 keer dieper onder de tandvleesrand. Bij deze borstel poets je zelf rustig mee. 

Deze innovatieve tandenborstel maakt op milde wijze je tanden schoon met 12.000 trillingen per minuut en stimuleert je tandvlees. Het gebruikt de trilkracht om tot betere resultaten te komen dan een handtandenborstel. Deze tandenborstel heeft in 2018 de innovatieprijs gewonnen op de Dentex, de grote dentale beurs in Brussel. 

 
 
Gum Sonic
 

Opzetborstels

Voor 60 euro heb je eigenlijk een hele goede borstel. De borstelkopjes maken het wel duurder. Een opzetborsteltje van OralB kost al gauw 7 euro. Die van Sonicare is enkele euro’s duurder. Een opzetborsteltje gaat 2 a 3 drie maanden mee. Het is een logische gedachte om dan een kopje van een ander merk te gebruiken die goedkoper zijn. Een kopje van OralB past absoluut niet op die van Sonicare. Sonicare kent eigenlijk ook geen concurrent hierin. 

Voor iedere patiënt en indicatie heeft Philips Sonicare een andere opzetborstel. De opzetborstels hebben een microchip die wordt herkend door de laatste generatie Sonicare modellen. De tandenborstel selecteert automatisch de meest effectieve poetsstand. De tandenborstel geeft ook een signaal voor tijdige vervanging op basis van poetsduur, poetsfrequentie en poetsdruk, zodat patiënten altijd verzekerd zijn van een veilige en effectieve plaqueverwijdering. De nieuwste Premium opzetborstels zijn uniek vormgegeven waarbij de filamenten (borstelharen) ingebed zijn. Hierdoor voelt de opzetborstel zacht in de mond en is deze flexibel om zich te kunnen vormen naar de contouren van de elementen en vangt zo overmatige druk op. De borstelharen zijn zo geplaatst dat men tot 4 x meer contact maken met de oppervlakken van de elementen dan de reguliere opzetborstels van Philips Sonicare.

De Premium Plaque Defense opzetborstel verwijdert volgens de vertegenwoordiger tot 10x meer plaque dan een handtandenborstel en is daarmee hun meest effectieve opzetborstel wanneer het gaat om plaqueverwijdering. De Premium Gum Care opzetborstel is heeft zachtere borstelharen en is speciaal voor patiënten die last hebben van gevoeligheid. Ook deze opzetborstel geeft die zachte poetservaring en het smallere ontwerp zorgt voor een goed bereik. De InterCare opzetborstel bevat extra lange tufts (plukjes haren), waardoor deze opzetborstel zeer geschikt is voor plakverwijdering bij orthodontie en crowding (het over elkaar staan van tanden).

OralB kent wel concurrenten in de borstelkopjes die goedkoper zijn en op de body passen. Geen enkel kopje is echter beter. Je kunt zelfs voor 37 cent al borstelkopjes kopen maar komt echt absoluut niet in de buurt met de kwaliteit van een kopje van de OralB qua plakverwijdering. Dit geldt voor alle concurrenten. 

De OralB CrossAction met schuine haartjes komt het beste uit de test, zowel in plakverwijdering als in gebruiksgemak. Wel slijt deze borstel het snelste. De Sensi Ultrathin scoort beduidend lager in plakverwijdering. Dit is een hele zachte borstel.

Een hele apart borstelkopje is de Interproxmial Brush. Deze was haast van de markt afgehaald omdat hij niet goed verkocht. Terwijl dit borsteltje soms echt een uitkomst kan bieden, bijvoorbeeld als de tanden wat scheef staan, bij kronen/bruggen, implantaten en beugels.

 

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Lieneke Steverink-Jorna en het Team Tandarts.nl 

Lees hier meer over:

V205-1

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform

Artikel co-auteur

Lieneke Steverink-Jorna

Lieneke Steverink-Jorna

Mondhygiënist