Zwanger zijn is voor veel vrouwen een bijzondere en mooie periode in het leven. Tijdens deze periode ondergaat het lichaam van de vrouw tal van (hormonale) veranderingen om de ontwikkeling en groei van de baby mogelijk te maken. Deze veranderingen hebben invloed op het lichaam van de vrouw, en dus ook haar mond.
Risico voor de mondgezondheid
Vroeger zei men 'Een tand voor elk kind', elke zwangerschap zou een tand kosten. Met de mondzorg en kennis van nu weten we wel beter. Een van de meest voorkomende problemen voor de mondgezondheid tijdens de zwangerschap is tandvleesontsteking, ook wel bekend als gingivitis. Dit herken je aan bloedend tandvlees tijdens het poetsen, roodheid en gevoeligheid. Tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen die tijdens de zwangerschap optreden en die het tandvlees gevoeliger maken voor infecties. Als het niet wordt behandeld, kan gingivitis leiden tot parodontitis, een ernstige tandvleesaandoening die kan leiden tot verlies van tanden en kaakbot. Met andere woorden; pas bij een ernstige tandvleesontsteking kunnen tanden of kiezen verloren gaan. Een lichte tandvleesontsteking (bloedend tandvlees) kan snel genezen met een goede mondhygiëne, vraag advies aan je mondhygiënist of tandarts bij de eerste signalen om verergering te voorkomen.
Zin in augurken?
Tijdens de zwangerschap kunnen er ook veranderingen optreden in je eetbehoeften. Zo kan het zijn dat je meer trek hebt in bepaalde voedingsmiddelen of juist minder trek hebt in andere voedingsmiddelen. Je kan zelfs vreetbuien krijgen! Dit is normaal en wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam. Een risico is wel dat je (meer) tussendoortjes eet wat extra zuuraanvallen op je gebit veroorzaakt, te veel zuuraanvallen geven een risico op gaatjes (cariës).
Als je zwanger wilt worden
Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om al vóór de zwangerschap aandacht te besteden aan je (mond)gezondheid. Voor de mond betekent dit een goede dagelijkse mondhygiëne en regelmatig bezoek aan de tandarts voor controle en eventuele behandelingen. Vertel dat je hoopt binnenkort zwanger te worden, zodat de tandarts je gebit extra goed in de gaten kan houden. Met een gezond gebit de zwangerschap ingaan is het behoud van je mondgezondheid én goed voor de baby.
Als je in verwachting bent
Als je in verwachting bent, is het belangrijk om dit je tandarts te laten weten. Sommige behandelingen, zoals röntgenfoto's die niet direct nodig zijn en bepaalde tandheelkundige ingrepen, kunnen dan worden uitgesteld tot na de zwangerschap. Bijvoorbeeld als een behandeling veel stress geeft. Je tandarts kan je adviseren welke behandelingen veilig zijn tijdens de zwangerschap en hoe je je mondgezondheid kunt behouden.
Kortom, de zwangerschap kan een aantal uitdagingen met zich meebrengen voor je mondgezondheid. Maar door 2 keer per dag met aandacht te poetsen, te flossen en ragen en tijdig voor controle naar de tandarts te gaan, kun je ervoor zorgen dat je mondgezondheid op peil blijft tijdens de zwangerschap en daarna. Wil je meer lezen? Zwangerschap en een gezond gebit, Zwanger en een droge mond, Zuigelingen & Borstvoeding, Gezonde leefstijl gewoontes beginnen al op jonge leeftijd en Het (melk)gebit.
P.s. Op instagram is een quizvraag gesteld onder de dentale zorgverleners over wat er niet klopt op de foto bij deze blog. We zullen het verklappen: In Nederland is iedereen in de zorg, uit hygiëne overwegingen, verplicht om met korte mouwen te werken! ;-)
Deze informatie is informatief bedoeld om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken en oplossingen. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van het medisch advies.