Vraagt jouw tandarts of mondhygiënist naar medicatiegebruik?

Waarom de tandarts wil weten welke medicijnen je gebruikt

Het is belangrijk dat de tandarts op de hoogte is van alle medicijnen die je gebruikt, omdat sommige medicijnen invloed kunnen hebben op de mondgezondheid en de behandeling van tandheelkundige problemen.

Sommige medicijnen kunnen bijvoorbeeld bijwerkingen hebben die invloed hebben op de mondgezondheid, zoals een droge mond, een verhoogd risico op tandbederf of tandvleesaandoeningen, of een vertraagde genezing na tandheelkundige ingrepen. Als de tandarts op de hoogte is van deze bijwerkingen, kan hij of zij passende maatregelen nemen om deze problemen te voorkomen of te behandelen. (Een lijst van medicatie met een droge mond als mogelijke bijwerking vind je aan het eind van deze pagina)

Bovendien kunnen sommige medicijnen een wisselwerking geven op de tandheelkundige behandelingen, zoals bijvoorbeeld bij bloedverdunners die de kans op bloedingen kunnen verhogen tijdens of na een tandheelkundige ingreep. De tandarts moet daarom weten welke medicijnen je gebruikt om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en de behandeling veilig en effectief te maken.

Het belangrijk om een actuele lijst van alle medicijnen en supplementen die je gebruikt, inclusief doseringen, aan je tandarts te geven voordat je een tandheelkundige behandeling ondergaat.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform