Tandarts.nl kreeg het volgende bericht van wereldreizigster Monique Gijsbert:
'Onlangs kocht ik in Nieuw-Zeeland Sensodyne repair & protect. Ik ben de ingrediënten gaan vergelijken met een Oral-B tandpasta die ik voorheen gebruikte maar dusdanig mondklachten kreeg (irritatie, droog gevoel, wat verdikking) dat ik ben gaan uitzoeken waardoor dit zou kunnen. Vermoedelijk werden de klachten veroorzaakt door de SLS (Sodium Lauryl Sulfate, o.a. schuimmiddel) in Oral-B. En bij Sensodyne zag ik de naam: Titaniumdioxide/E171/CI778891 (witmaker) tussen de ingrediënten. Op jullie website las ik dat het tegenwoordig verboden is deze stof te gebruiken en de vraag het jullie het te laten weten mocht je het tegenkomen. Bij dezen! Ook al kocht ik de tandpasta in Nieuw Zeeland en kwam het verbod op E171 vanuit de EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid), leek het me toch niet verkeerd dit wel te melden. Hopelijk kunnen jullie er iets mee.'
Opletten bij aanschaf producten in het buitenland
Wij danken Monique voor haar bericht! Het is mogelijk dat een merk tandpasta in een ander land een iets andere samenstelling heeft dan dezelfde tandpasta die in een ander land wordt verkocht. Dit kan te wijten zijn aan verschillende regelgevingen met betrekking tot de ingrediënten die in tandpasta mogen worden gebruikt, regionale voorkeuren voor smaak of textuur, of verschillen in beschikbaarheid van ingrediënten. Dat geldt niet alleen voor tandpasta maar voor alle (mond)verzorgingsproducten, in deze blog richten we ons op tandpasta.
Als je in het buitenland bent en een voor jou bekend merk koopt kan dus de samenstelling anders zijn. Het bericht hierboven toont aan om daar alert op te zijn als je bekend bent met gevoeligheid voor bepaalde stoffen. Het is daarom belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren en eventueel advies te vragen aan een lokale tandarts of apotheker bij het kiezen van een tandpasta in een ander land dan waar je normaal gesproken tandpasta koopt.
Klachten als bijwerking van ingrediënten in tandpasta
Bij overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in tandpasta en mondspoelmiddelen kunnen klachten ontstaan als droge mond, branderig gevoel in de mond, droge lippen en zeer zeldzaam; gingivitis (lichte tandvleesontsteking, bloedend tandvlees), stomatitis (mondslijmvliesontsteking) en glossitis (ontsteking aan de tong).
Een droge mond en gebrek aan speeksel is een risico op tandbederf en kan diverse klachten veroorzaken. Monique tipte het volgende artikel dat hier dieper op ingaat: Speeksel en darmklachten, geschreven door dr. Saskia van As.
Tandpasta in het kort:
De samenstelling van reguliere tandpasta's bestaat uit:
- Schuurmiddel 20-50 %
- Water 20-30 %
- Vochtvasthouder 20-30 %
- Schuimmiddel 1-5 %
- Geleermiddel 1-5 %
- Smaakstof 1-2 %
- Kleurstof 0,5-2 %
- Conserveermiddel 0,05-0,5 %
- Stoffen ter voorkoming van cariës en tandvleesziekten 0-5 %
Lees meer over tandpasta's op de pagina's Tandpasta en Meer over Tandpasta.
De belangrijkste ingrediënten die irriterend of schadelijk kunnen zijn voor tandvlees/mondgezondheid:
- Natriumlaurylsulfaat (SLS) - Dit is een schuimmiddel dat vaak wordt gebruikt in tandpasta's om te helpen bij het reinigen van tanden en het verwijderen van vuil en bacteriën. Sommige mensen zijn echter gevoelig voor SLS en kunnen last krijgen van irritatie van het tandvlees, de tong of de mond.
- Titaniumdioxide/E171/CI778891 witmaker van tandpasta - De nanodeeltjes worden in verband gebracht met een risico op tumorvorming. (Inmiddels verboden in Europa)
- Pepermuntolie - Wordt vaak gebruikt om tandpasta's te geven een verfrissende smaak en geur. Het kan echter ook irriterend zijn voor sommige mensen, vooral als het in grote hoeveelheden wordt gebruikt.
- Alcohol - Sommige tandpasta's bevatten alcohol als conserveringsmiddel of om de smaak te verbeteren. Alcohol kan echter uitdroging van de mond veroorzaken en kan bij sommige mensen irritatie veroorzaken.
- Schurende stoffen - Tandpasta's met schurende stoffen kunnen soms irriterend zijn voor mensen met gevoelige tanden of tandvlees. Deze stoffen kunnen de tanden en het tandvlees beschadigen als ze te hard worden gebruikt.
Het is belangrijk te weten dat niet iedereen even gevoelig is voor deze ingrediënten. Als je last hebt van gevoeligheid of irritatie in je mond na het poetsen met een bepaalde tandpasta, kan het helpen om over te stappen naar een tandpasta zonder deze irriterende ingrediënten. Het kan ook helpen om met een zachte tandenborstel voorzichtig en zorgvuldig te poetsen. Je kan ervan uitgaan dat in Europa de tandpasta's bij normaal gebruik veilig zijn voor de gezondheid.