Fluoride wordt binnen de Ayurveda niet gebruikt vanwege het potentieel toxische (giftige) karakter ervan. Sommige studies hebben gesuggereerd dat overmatige blootstelling aan fluoride kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals fluorose, osteoporose, schildklieraandoeningen en neurologische aandoeningen. Bovendien stelt de Ayurveda dat een evenwicht tussen de elementen in het lichaam, bekend als dosha's, essentieel is voor een goede gezondheid. Overmatige blootstelling aan fluoride kan deze balans verstoren en daarom wordt het niet aanbevolen als onderdeel van de dagelijkse mondverzorging.
Natuurlijke ingrediënten bevorderen mondgezondheid
In de Ayurveda worden natuurlijke ingrediënten voor de mondverzorging gebruikt zoals neem, kruidnagel, kaneel, pepermunt en goudsbloem. Deze ingrediënten hebben antiseptische en antibacteriële eigenschappen en helpen bij het bevorderen van gezonde tanden en tandvlees zonder schadelijke bijwerkingen. De Ayurvedische benadering met natuurlijke ingrediënten helpen bij het verminderen van ontstekingen, bacteriën en gifstoffen in de mond.
Fluoride is effectief tegen tandbederf
Onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond dat fluoride effectief is bij het voorkomen van tandbederf en het versterken van tandglazuur. Daarom raden de meeste moderne tandartsen en mondhygiënisten aan om fluoridetandpasta of mondspoelmiddel te gebruiken als onderdeel van de dagelijkse mondverzorging. De hoeveelheden fluoride zijn bij normaal gebruik van fluorhoudende verzorgingsproducten minimaal zodat er geen nadelige effecten te verwachten zijn.
Wat is het beste om te doen?
Het beste is om een gebalanceerde aanpak te volgen voor de dagelijkse mondverzorging die bij jouw overtuiging past. Neem je persoonlijke voorkeuren en behoeften in overweging, samen met het advies van je mondzorgverlener, bij het kiezen van mondverzorgingsproducten. En het blijft natuurlijk belangrijk om regelmatig de tandarts of mondhygiënist te bezoeken voor controle van de mondgezondheid.