Nieuw schooljaar, alle kinderen naar de tandarts!

Gezonde start van het schooljaar

Het is misschien een goed idee om aan het begin van het schooljaar meteen een afspraak te maken voor je kinderen bij de tandarts. 

Routine opbouwen

Het begin van het schooljaar is een ideaal moment om goede gewoonten (weer) op te pakken, zoals regelmatige tandartsbezoeken. Door de afspraak meteen in te plannen, integreer je het in de routine van het nieuwe schooljaar.

Voorkomen van gebitsproblemen

Na een zomervakantie waarin kinderen misschien meer snoep of ijs hebben gegeten, is het verstandig om hun gebit te laten controleren. Zo kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord en behandeld, voordat ze ernstiger worden. Een kind betrekken bij de dagelijkse zorg voor het gebit helpt ook preventief. Als je weet waarom het belangrijk is zal je ook zuiniger zijn op je blijvend gebit. 

Vermijden van schoolverzuim

Door de afspraak vroeg in het schooljaar te maken, kun je deze plannen op een tijdstip dat het minste invloed heeft op schoolactiviteiten. Hierdoor vermijd je dat kinderen lessen moeten missen voor onverwachte tandartsbezoeken later in het jaar.

Minder drukke periode

Het najaar is vaak een wat rustigere periode bij veel tandartspraktijken, wat betekent dat je wellicht meer keuze hebt in beschikbare tijden die goed passen het schema's van de kinderen en ouders/verzorgers.

Kunnen alle kinderen naar de tandarts?

In Nederland kunnen alle kinderen naar de tandarts. Tandheelkundige zorg voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat ouders of verzorgers hiervoor geen eigen risico of extra kosten hoeven te betalen. De zorg die wordt vergoed omvat onder andere reguliere controles, fluoridebehandelingen, en het vullen van gaatjes.

Uitzonderingen vergoedingen

Er zijn echter enkele uitzonderingen. Bijvoorbeeld, orthodontie (zoals beugels) en bepaalde specifieke behandelingen worden niet altijd volledig vergoed door de basisverzekering en kunnen afhankelijk zijn van aanvullende verzekeringen. Informeer vooraf bij je zorgverzekeraar of de voorgestelde behandeling vergoed word en of er voorwaarden zijn waaraan je moet voldoen. Bespreek dit ook met je tandarts en vraag eventueel een offerte, zo voorkom je vervelende financiële verrassingen achteraf. 

Maak jij ook een afspraak voor je kinderen?

Met het vroeg investeren in een gezond gebit help je je kinderen levenslang in de basis van goede zorg voor jezelf en het verminderen van risico's op gezondheidsproblemen later als ze volwassen zijn. 

Aanvullende tips en antwoorden op de volgende vragen:

 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform