Halloween, een nachtmerrie voor het kindergebit?

Halloween wordt gevierd op 31 oktober, altijd op de avond voor Allerheiligen. Dit van oorsprong Keltische ritueel is overgewaaid uit Ierland, Engeland en Amerika. Inmiddels is dit een kinderfeest en helemaal ingeburgerd in Nederland.

Spoken, pompoenen, griezelen en vooral veel snoep

Kinderen gaan 's avonds in het donker (meestal onder begeleiding) verkleed langs de deuren. De bedoeling is om degene die de deur opendoet een beetje bang te maken. De huizen die hieraan deelnemen én snoep uitdelen zijn meestal herkenbaar aan Halloweenversieringen en brandende kaarsen.

Het is begrijpelijk dat kinderen enthousiast zijn om veel snoep te krijgen tijdens Halloween. Nu willen we natuurlijk de pret niet drukken en snoep zeker niet verbieden, maar enige voorzichtigheid kan verstandig zijn. En dan hebben we het niet alleen over de suikers en zuuraanvallen op het kindergebit.

Tien tips voor een fijn en veilig Halloween

Snoep controleren

Het is altijd een goed idee om het snoep dat kinderen verzamelen, te inspecteren. Hoewel incidenten zeldzaam zijn, is het verstandig om ongeopend of verdacht snoep weg te gooien. Ook zelfgemaakte traktaties waarvan je de herkomst niet weet kan je beter weggooien.

Allergieën en ingrediënten

Sommige snoepjes bevatten ingrediënten waar kinderen allergisch voor kunnen zijn, zoals noten, gluten of lactose. Controleer de etiketten als ze bepaalde dieetrestricties hebben. Maak zo nodig van tevoren een afspraak om even te wachten met het gekregen snoep te eten tot je hebt kunnen controleren of het veilig is. Ongeschikt snoep kan je eventueel ruilen voor geschikt snoep zodat het voor je kind een feest blijft, ondanks het dieet.

Hoeveelheid per dag afspreken

Spreek af hoeveel snoepjes kinderen per dag mogen eten. Zo voorkom je dat ze in één keer te veel snoepen.

Snoeptijd

Kies vaste momenten waarop kinderen hun snoep mogen eten, bijvoorbeeld na de maaltijd. Dit voorkomt dat ze de hele dag door snoepen.

Water drinken

Laat kinderen water drinken na het snoepen. Dit helpt om suikers en zuren van hun tanden te spoelen.

Afwisseling met gezondere snacks

Je kunt proberen de hoeveelheid snoep te beperken door gezondere traktaties aan te bieden, zoals gedroogd fruit, popcorn of kleine snacks met noten (voor kinderen zonder notenallergieën). Kijk ook eens bij een natuurvoedingswinkel waar snoepgoed te vinden is die minder of geen suikers en kunstmatige kleurstoffen bevatten. 

Vermijd plakkerige snoepjes

Plakkerige snoepjes zoals karamel en toffees blijven langer op de tanden zitten en kunnen meer tandbederf veroorzaken. Kies liever voor minder plakkerige snoepjes.

Matiging

Hoewel het verleidelijk kan zijn om veel snoep te eten, is het goed om kinderen te leren matiging te betrachten. Een teveel aan suiker kan leiden tot maagklachten, hyperactiviteit of juist vermoeidheid.

Snoep ruilen

Bied je kinderen aan om snoep te ruilen voor gezondere opties of leuke activiteiten, zoals extra speeltijd of een klein cadeautje.

Gezondheid en gebitsverzorging

Na het snoepen kan je kind water drinken om de zuuraanval op het gebit te verminderen. Snoep, vooral dat met veel suiker, kan tandbederf veroorzaken. En het is natuurlijk altijd belangrijk dat kinderen hun tanden goed poetsen voor het slapen gaan om gaatjes te voorkomen.

Veel plezier met Halloween!

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform