Goede voornemens zonder frustraties

De hele maand december denk je ‘ik neem het er nu nog van, want in januari kan het allemaal niet meer’. Drinken, ongezond eten, veel eten, laat naar bed gaan, op de bank blijven hangen. In december doe je lekker waar je zin in hebt, je mag het allemaal van jezelf, want in januari wordt het toch allemaal anders. Je maakt het ene na de andere goede voornemen en kijkt soms zelfs een beetje uit naar de tijd dat je ermee aan de slag kunt.

Op 31 december is het einde van jouw ‘alles mag’ tijd bijna voorbij en komt het moment van waarheid dichterbij. En dan lukt het je 1 januari nog wel om je aan je voornemens te houden, soms 2 januari ook nog wel. En sommige mensen zelfs de hele maand januari nog wel. Maar vroeg of laat komt bij de meeste mensen de klad er weer in en zakken ze terug in hun oude riedeltjes. Raar? Nee. Frustrerend. Dat wel.

5 tips voor je goede voornemens

Met mijn top 5 tips voor goede voornemens hoop ik dat je kan inspireren om goede voornemens te maken voor een gelukkig 2025, maar er geen frustraties aan over te houden. Je maakt immers goede voornemens om er beter van te worden, niet gefrustreerder. Hierbij mijn top 5:

Tip 1: Doorgrond wat je wilt bereiken  

Bedenk je wat je precies met jouw goede voornemens wilt bereiken. Dit zou eigenlijk altijd moeten zijn dat je er gelukkiger van wordt. Want alleen als je gelukkiger bent, nadat je iets in je leven veranderd hebt, zal je het blijven doen. Je kunt bijvoorbeeld wel verlangen naar gezonder leven en gezonder gaan eten en meer bewegen, maar alleen als je dit doet én je voelt je er gelukkiger bij, zal deze verandering voor je leven blijven. Als je er niet écht gelukkiger van wordt, dan val je terug in oud gedrag.

Tip 2: Kies voor het meeste levensgeluk 

Kies één goed voornemen en richt daar al je tijd en energie op. Kies dan ook dat waarvan je denkt dat het je het meeste levensgeluk zou opleveren en focus je op dit ene ding. Laat de rest links liggen. Als je meerdere goede voornemens tegelijk aan wilt pakken, weet je zeker dat niets ervan gaat lukken. Hoe moeilijk het ook is om sommige dingen los te laten, zet jezelf hiertoe, want less is echt more.

Tip 3: Probeer uit en ervaar

Bedenk je goed dat als jouw doel is om gelukkiger te worden, je doel dus niet is om af te vallen, gezonder te worden, te stoppen met drinken, meer te bewegen of liefdevoller te worden. Dit zijn allemaal manieren, dingen die je zou kunnen doen om uiteindelijk gelukkiger te worden. In theorie zijn er duizenden manieren die je kunt bedenken gelukkiger te worden, er zijn dus duizenden goede voornemens die jij kunt maken. Maar in de praktijk zal je dingen vooral moeten gaan uitproberen, om erachter te komen of deze manieren echt werken om gelukkiger te worden.

Tip 4: Ga door tot je er oprecht in gelooft

Besef je dat een goed voornemen echt een voornemen en niet iets waar je je koste wat het kost aan vast moet houden. Je gaat het gewoon uitproberen en als het niet het juiste voor je blijkt te zijn, dan weet je dat ook weer en hoef je dat niet nog een keer te proberen. Twijfel niet aan jezelf of aan jouw gebrek aan discipline, als het je (weer) niet lukt om jouw goede voornemen te houden, maar twijfel aan je goede voornemen.

Was het wel de juiste keuze? Geloofde je er wel echt in? Of had je gewoon op een gegeven moment twijfels of dat afvallen, stoppen met drinken of gezonder leven je daadwerkelijk gelukkiger zou maken en lukt het je daarom niet om door te zetten? Het is heel logisch en juist goed dat je niet doorzet in iets, waar je diep van binnen gewoon niet oprecht in gelooft. Je wilt namelijk datgene vinden, waar je wel oprecht in gelooft. En ook jij kunt dan je goede voornemen dan echt wel waarmaken.

Zoek en je zult het vinden

Als je erachter bent gekomen dat je toch niet het juiste goede voornemen hebt gekozen, zit niet bij de pakken neer. Dat hoort erbij. Herpak jezelf en bekijk opnieuw wat je zou kunnen veranderen aan je leven om gelukkiger te worden. Blijf doorgaan met goede voornemens bedenken en dingen uitproberen, blijf zoeken en je zult het vinden. Blijf vertrouwen hebben dat je het juiste voor jou, jouw situatie én jouw actuele levensfase, gaat vinden en daadwerkelijk gelukkiger gaat worden. En voor de één zal dat op dit moment in z’n leven een nieuwe baan zijn, voor de ander zal het stoppen met drinken zijn en voor nog weer een ander zal het yoga of meditatie zijn. Je moet er gewoon alleen nog ‘even’ achter komen wat het precies is.

Tip 5: Denk eens aan leefstijlverandering

Levensstijl verandering en dan met name datgene veranderen wat je inneemt, zoals drugs, drank, eten, sigaretten of pijnstillers hebben veel effect op hoe je je voelt. Het veranderen van je baan, partner of woning kan je soms echt wel (even) gelukkiger maken, maar het veranderen van je levensstijl heeft stiekem veel meer invloed op hoe gelukkig (en ongelukkig) jij je voelt. Mocht je alles al geprobeerd hebben om gelukkiger te worden, denk dan als laatste redmiddel vooral eens aan het veranderen van wat je inneemt. En dan vooral de dingen die een verslavende werking op je hebben, zoals drugs, drank, sigaretten, bepaalde medicijnen, geraffineerde suiker en junkfood. Als je hiermee stopt, zal je je écht lichter, vrijer en relaxter gaan voelen. En dat is natuurlijk écht geluk!

Video die je helpt met stoppen met alcohol en meer

Veel succes met het maken van jouw goede voornemens en het loslaten ervan, als het je niet lukt om het vol te houden. Dit heeft dus gewoon een reden, dit zegt niets over jou. Frusteer je er niet over, dat is echt zonde van je tijd. Zet je tijd liever in op een nieuw voornemen, iets waar je wel (weer) écht in gelooft. En mocht dat op dit moment stoppen met drinken zijn, dan heb ik video voor je waarin je 5 voordelen van stoppen met drinken ontdekt, die je nooit hoort. Ook vertel ik je waarom je deze voordelen nooit hoort én wat de grootste valkuil is van stoppen met drinken. Gewoon, om je een beetje op weg te helpen naar een happy 2025!

Artikel auteur

Mirte Hultink

Mirte Hultink

Privé coach levensstijl verandering en verslaving