Tandartsverzekeringen stijgen in 2012 met gemiddeld 14 procent, blijkt uit een inventarisatie. Ook wie zich niet verzekert, krijgt een veel hogere rekening, schrijft verzekeringssite.nl.
Gemiddeld stijgen de premies van de tandverzekering met 14 procent. De stijging is twee keer zo hoog als andere jaren. Sommige verzekeraars voeren geen grote stijging door maar beperken de dekking voor de zorgverzekering. Bijvoorbeeld door de vergoeding van 100 procent te verlagen naar 75 procent.
Dat heeft de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl berekend op basis van de premies van nagenoeg alle zorgverzekeraars. Verzekeringssite.nl heeft ook inzage gehad in premies en voorwaarden die nog niet bekend zijn gemaakt.
De oorzaak van de stijging is dat verzekeraars dit jaar meer kwijt zijn aan tandzorg. Verder vrezen verzekeraars dat het vrijgeven van de tandartstarieven volgend jaar zal leiden tot hogere tarieven. Nu gelden nog maximumtarieven.
De overheid wil met vrije tarieven de concurrentie stimuleren en hoopt zo de kwaliteit van de tandartszorg te verbeteren. Tandartsen, orthodontisten en, mondhygiënisten moeten hun patiënten voorlichten over de inhoud of prijs van een behandeling. Zo hoort er straks in hun praktijk een standaardprijslijst te hangen en brengen zorgverleners bij behandelingen boven de 150 euro een offerte uit.
De grootste stijgingen zijn bij Zilveren Kruis Achmea voor jongeren tussen de 18 en 22 jaar. Ze betalen afhankelijk van het pakket tussen de 43% en 104% meer in 2012. Volgens Zilveren Kruis is de premie voor deze groep in 2008 fors verlaagd toen tandzorg in het basispakket kwam. Per 1 januari 2011 heeft de overheid deze maatregel echter teruggedraaid. Zilveren Kruis heeft besloten om de premies in twee jaar te verhogen.
Niet alleen de tandverzekeringen stijgen volgend jaar. Gemiddeld betaalt een volwassene volgend jaar 95 euro per jaar meer aan de zorgverzekering. De basisverzekering stijgt met 30 euro. De aanvullende verzekeringen waaronder de tandverzekering stijgen gemiddeld met 45 euro. En door de stijging van het eigen risico van 170 naar 220 euro per jaar is een volwassene gemiddeld 20 euro meer kwijt aan het eigen risico. Een gezin is dus volgend jaar 190 euro meer kwijt aan de zorgverzekering.
Uiterlijk zaterdag heeft elke verzekerde de polis voor volgend jaar in huis. Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl, adviseert om goed te kijken of de zorgverzekeraar de dekking niet heeft verminderd. Volgens Hordijk kan het goedkoper zijn om sommige behandelingen voor eigen rekening te nemen.
Als je twee keer per jaar naar de tandarts gaat voor controle en af en toe een gaatje hebt, is het niet nodig honderden euro’s voor een aanvullende verzekering te betalen. Uit onderzoek van Verzekeringssite.nl blijkt dat 36% twijfelt over het nemen van een aanvullende verzekering. 12% geeft aan geen aanvullende verzekering meer te nemen of voor mindere dekking te kiezen.