Stoken in een goed huwelijk

Je moet niet stoken in een goed huwelijk, zegt men. Nou, daar denkt deze flosskundige toch een tikkie anders over. Mijn man en ik kunnen namelijk enorm gezellig raggen op de bank! Nee, ho ho, dit is een nette website he. Ik bedoel natuurlijk dat we dan keurig onze tanden schoonmaken met een interdentaal borsteltje, een ragertje. Of we pakken een tandenstokertje. Tja, en wat nou precies de goede werkwoorden zijn, dat weet mijn auto-correct ook niet. Dat maakt ook niet uit, zolang het maar gebeurt!

Producten mondhygiëne

In mondhygiëneland komen steeds maar nieuwe producten bij. Mijn patiënten stellen er steeds vaker vragen over want wat moeten ze nou hebben? Nog even en we hebben ook tandpasta voor extra volume, flossdraad voor stevige fixatie en tandenborstels voor futloze tanden. Het zaait verwarring maar aan de andere kant is het maar goed dat er zoveel te kiezen valt. Want elke patiënt is anders en iedereen daarom weer wat anders nodig. Voor elk wat wils.

Flossdraad

Flossdraad kent bijna iedereen wel. Toch reinigen er maar weinig mensen spontaan dagelijks tussen de tanden. Bovendien is flossdraad het minst effectief van het hele rijtje. Het is eigenlijk te moeilijk om echt goed te hanteren. Zonder instructie van de mondhygiënist gaat het ‘m sowieso niet worden dus. Enkel bij tanden die zo op elkaar staan dat ze er scheef van zijn gaan staan is een flossdraad een goede optie.

Tandenstokers en ragers

Tandenstokers zijn daarin tegen heel effectief tegen oppervlakkige tandvleesontstekingen. Maar ook hierbij geldt dat een instructie hard nodig is bij de mondhygiënist. Doet men het verkeerd, dan heeft het weinig tot geen effect. Men zal wel met een houten tandenstoker te werk moeten gaan, maar liever niet op eigen houtje. Rubber of plastic is weinig of niet effectief. Ik wil het nog wel eens aanraden bij mensen die zo’n dikke zwelling hebben dat hout te veel zeer doet. Ik noem ze dan ‘oefentandenstokers’.

Ragers zijn een must bij diepe tandvleesontstekingen (parodontitis). Mits de juiste maat wordt gebruikt. De meeste mensen hebben zo’n drie verschillende maten om het hele gebit te kunnen rageren. De mondhygiënist past in de stoel welke soort en maat de patiënt nodig zal hebben, het luister heel nauw.  Regelmatig komen ze bij de drogist die nu net niet deze maat en soort heeft. Ook die hele dikke van 12 millimeter hebben veel mensen nodig. Vergis je daar dus niet in.

Monddouche

Dan hebben we nog de monddouche of waterflosser. Deze producten zien er heel high fashion uit en zijn daarom heel aanlokkelijk. Ik ben er ook absoluut geen tegenstander van. Voor sommige plekjes in de mond is het een uitkomst; met iets anders kan je er niet goed bijkomen. Toch blijft het een aanvulling op het bovenstaande assortiment en blijven die stokers en ragers dus echt nodig. Een snoerloos model kan ook onder de douche gebruikt worden. Wel handig; want je wordt er flink nat van!

Auteur: Lieneke Steverink