Veel mensen stoeien met hun voeding. Horen ze van de diëtist dat ze vooral regelmatig moeten eten en light producten moeten gebruiken, horen ze van mij dat te vaak eten niet goed is voor het gebit en light vaak vreselijk zuur is. In verzorgingstehuizen krijgen mensen regelmatig papjes voorgeschoteld want dat hapt zo lekker weg. Waarop ik dan weer vertel dat papjes niet zo best zijn voor het gebit. Mogen we dan niks meer eten? Jawel! Bergen! Bergen vitamines!
Tandvleesontsteking
Tandvleesontsteking in relatie tot voeding: we weten er eigenlijk wetenschappelijk nog weinig over. Maar zo langzamer hand weten we dat vezels een gunstig effect hebben. Op vezels, en dan vooral groente en fruit, moeten we goed kauwen. Dit stimuleert de botopbouw en bepaalde hersendelen. Mensen met overgewicht hebben vaker tandvleesontsteking. Als we laag calorisch eten, is er minder kans op overgewicht en dus ook minder kans op tandvleesontsteking. Behalve vezels zijn de volgende nutriënten aan te bevelen:
Zink
Zink heeft indirect effect op het mondweefsel. Drink hierbij geen thee: dan wordt het niet goed opgenomen.
Vitamine C
Vitamine C heeft indirect effect op het mondweefsel. Rokers hebben 40% meer vitamine C nodig.
Vitamine D
Vitamine D bevordert de opname van calcium en zorgt voor minder gevoeligheid voor tandvleesontsteking. Vitamine D kan men opdoen door buiten te zijn. Dagelijks 10 mg extra vitamine D wordt aanbevolen voor personen die een donkere huidskleur hebben, onvoldoende buiten komen en/of ouder dan 50 jaar (vrouwen) of 70 jaar (mannen) zijn.
Vitamine E
Vitamine E verlaagt de ontstekingsreactie.
Omega 3
Omega 3 maakt een stof aan die ontstekingsremmend is. Vlees, geraffineerde suikers en alcohol breken deze stof af. Vlees maakt een stof aan die mede verantwoordelijk is voor het destructieve proces van tandvleesontsteking.
Calcium
Een te kort aan calcium kan leiden tot botverlies.
Magnesium
Patiënten met parodontitis hebben een lager niveau van magnesium.
Gaatjes
Vitamine D in voeding beschermt tegen cariës. Dit blijkt uit een onderzoek dat in de december editie van Nutrition Reviews wordt gepubliceerd. Voor dit onderzoek werden data gebruikt van eerdere onderzoeken onder 3.000 kinderen in de periode 1920 tot 1980. De onderzoekers concludeerden dat vitame D voor circa 50% vermindering van tandbederf zorgt. In de wetenschap is echter veel onenigheid over de werking van vitamine D tegen cariës. In de vijftiger jaren concludeerde de American Medical Association dat vitamine D bijdraagt aan het voorkomen van cariës. De American Dental Association beweerde op basis van dezelfde onderzoeken juist het tegenovergestelde.