Mensen met een tandvleesaandoening lopen een groter risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk. Dat volgt uit een studie van het Eastman Dental Institute van University College London. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Cardiovascular Research. Ongeveer 45 procent van de volwassenen krijgt hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk is de belangrijkste wereldwijde oorzaak van voortijdige sterfte. Tandvleesaandoeningen – ook wel bekend als parodontitis – treft meer dan de helft van de wereldbevolking.
Grotere kans op hoge bloeddruk
Het onderzoek toont aan dat mensen met tandvleesaandoeningen een grotere kans hebben op hoge bloeddruk. Professor Francesco D'Aiuto is leider van het onderzoek geweest en hij geeft aan dat er sprake is van een duidelijke lineaire relatie. Hoe ernstiger de parodontitis is, hoe hoger de kans op hoge bloeddruk. Volgens hem suggereren de bevindingen dat patiënten met tandvleesaandoeningen moeten worden geïnformeerd over hun risico.
Advies over veranderingen in levensstijl
Professor D'Aiuto vindt dat patiënten advies moeten krijgen over veranderingen in levensstijl zoals meer lichaamsbeweging en een gezond dieet om zo hoge bloeddruk te voorkomen. Hoge bloeddruk kan volgens hem de oorzaak zijn van een hartaanval en beroerte bij patiënten met parodontitis. Met betrekking tot mogelijke redenen voor het verband tussen de aandoeningen, zegt professor D'Aiuto dat tandvleesaandoeningen en de bijbehorende orale bacteriën tot ontsteking leiden in het lichaam en dat beïnvloedt de bloedvatfunctie.
Meer onderzoek naar kans op tandvleesaandoeningen
Gemeenschappelijke genetische gevoeligheid kan ook een rol spelen, samen met gedeelde risicofactoren zoals roken en obesitas. Volgens professor D'Aiuto wordt in veel landen over de hele wereld de mondgezondheid niet regelmatig gecontroleerd en blijven tandvleesaandoeningen jarenlang onbehandeld. Volgens de onderzoekers is verder onderzoek nodig om te onderzoeken of patiënten met hoge bloeddruk een verhoogde kans hebben op tandvleesaandoeningen.
Lees hier verder over de studie gepubliceerd in Cardiovascular Research.