Kindervoedingscoach Tamara Harberts legt uit;
Het is weer een prachtige dag, de zon schijnt en je kinderen komen uit school. De temperatuur van het weer begint steeds aangenamer te worden, reden voor een ijsje denken je kinderen. Genieten van een ijsje mag best eens. Doe je dit te vaak, dan vinden de tanden dit niet zo leuk. Zeker niet wanneer het voedingspatroon van je kind veelal bestaan uit suikers. Deze zijn in veel voedingsmiddelen te vinden zoals snoep en koekjes, maar ook in zetmeelrijke voeding zoals aardappelen, pasta en rijst. Deze zetmeelrijke koolhydraten worden ook omgezet in suikers.
Naast het goed poetsen van de tanden is een gezond voedingspatroon ontzettend belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het kind. Het is goed om zoveel mogelijk tandplak op de tanden te voorkomen. De bacteriën in tandplak zetten suikers in de mond om in zuren. Die zuren veroorzaken vervelende gaatjes in het (melk)gebit. Mijn advies is dan ook om het aantal eetmomenten per dag te beperken tot een max. van 5 eetmomenten per dag voor kinderen en 3 eetmomenten per dag voor volwassenen. Het klopt dat dit anders is dan Nawal Mulay beschrijft in het artikel over het ontstaan van gaatjes in tanden en kiezen. Voor de tanden volstaat maximaal 7 keer zoals zij beschrijft. Ik adviseer minder eetmomenten omdat je lijf dit fijner vindt.
De alvleesklier moet steeds heel hard werken om insuline te maken die de bloedsuiker-spiegel weer in balans moet krijgen. Door het huidige westerse voedingspatroon krijgen kinderen (en volwassenen) al gauw veel te veel suikers binnen. Er wordt veel meer vulling gegeten in plaats van voeding. Voeding doet iets voor je lijf en vulling werkt tegen je. De lunchboxen van kinderen liegen er niet om. Deze bestaan vaak uit broodjes met pasta, hagelslag, kaas of worst. Maar ook een koekje, snoepje of suikerrijke pakjes drinken vormen een basis van de lunchbox. Het is dan ook niet zo gek dat er steeds meer kinderen zijn met gebitsproblemen als cariës (gaatjes) of aften die vaak ontstaan door een tekort aan verschillende vitaminen en mineralen. Ook andere gezondheidsklachten als buikpijn, obstipatie, oorontstekingen en luchtwegklachten lijken vandaag de dag ‘normaal’ geworden. Al deze klachten zijn veelal te herleiden naar het voedingspatroon van het kind.
Suiker is echt een flink onderschat probleem. Het is in veel bewerkte voeding te vinden. Vaak ook in voeding waarvan jij als ouder denkt dat het gezond voor je kind is omdat deze als gezond bestempeld wordt. Dat suiker slecht is voor je tanden weten veel mensen. Maar wist je ook dat uit onderzoek is gebleken dat er steeds meer kinderen komen met diabetes type 2? Dit type werd vroeger ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd. Omdat er steeds meer kinderen komen die deze vorm van diabetes ontwikkelen heet het tegenwoordig type 2. Bij deze vorm van diabetes maakt de alvleesklier nog wel insuline aan maar is dit soms te weinig. Meer over diabetes en mondgezondheid lees je hier.
Helaas neemt het aantal kinderen met diabetes toe. Gelukkig kan je zelf een hele hoop bereiken met de juiste voeding waardoor je dit probleem kunt verhelpen. Beter is het om het te voorkomen. Beter voor je lijf en voor je tanden! In mijn volgende blog ''hoe maak je de lunchbox voedzamer?'' geef ik je een hoop waardevolle tips hoe je de lunchbox van je kind gezond kunt vullen.
Gezonde groetjes,
Tamara Harberts
Lees meer van Tamara;
Is het geven van brood gezond voor mijn kind?