Patiënten met diabetes lopen een verhoogd risico op tandvleesontsteking. Ontdek de gevolgen en wat je er zelf aan kan doen.

Diabetes, we kennen het allemaal. Misschien ben je een van de velen die het onder de leden heeft, misschien ken je iemand die het heeft. Mensen met diabetes hebben te veel suiker in het bloed en dat kan schade aan hart, ogen, nieren en voeten veroorzaken. Maar wat veel mensen niet weten, is dat ook de mond wordt aangetast door diabetes. Welke problemen er kunnen optreden en wat je kan doen om je mond nog beter te verzorgen, vertellen we in deze blog.

De gevolgen van diabetes voor de mond


Mensen met diabetes moeten extra op hun mondgezondheid letten. Dat is eigenlijk heel logisch. Mensen met diabetes hebben namelijk te veel suiker in het bloed en suiker is de grootste vijand van je tanden. Diabetes leidt daarom tot verschillende mondaandoeningen, zoals:

  • Een droge mond;
  • Snelle ontwikkeling van gaatjes en tandbederf;
  • Lange hersteltijd mondwondjes en aften;
  • Spruw;
  • Tandvleesaandoeningen;
  • Tandvleesontsteking, zoals gingivitis en later parodontitis.

Vaak is een van deze mondaandoeningen het startsein voor vervelende en heftige bijeffecten. Ontstoken tandvlees leidt bijvoorbeeld tot een vieze smaak en een slechte adem. Voor parodontitis geldt zelfs dat het invloed heeft op andere delen van het lichaam. Omdat slechte bacteriën in je bloed komen, kunnen bijvoorbeeld ook je longen en hart aangetast worden. De gevolgen van diabetes in je mond kennen dus geen grenzen.

Wat kan jíj doen?

Het is als diabetespatiënt belangrijk om te letten op de gezondheid van je mond. Ga daarom minimaal twee keer per jaar naar de tandarts. Hij of zij kan je helpen tandplak en tandsteen te verwijderen om ontstekingen te voorkomen. Maar je kan ook zelf actie ondernemen:

Houd je bloedsuikerspiegel goed in de gaten;

  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven per dag. Zo heeft je mond voldoende tijd om zich te herstellen van de zuren uit je eten en drinken. Water drinken mag wel de hele dag door;
  • Poets je tanden minimaal twee keer per dag en poets bij voorkeur na met ragers of rubberen tandenstokers. Goed poetsen vermindert de kans op diabetes met 8%;
  • Probeer niet te roken. Door roken verslapt je afweer tegen bacteriën en genezen wonden minder snel.

Button stoppen met roken

Diabetes en kunstgebit


Als diabeet moet je extra waakzaam zijn als je een kunstgebit draagt. Een kunstgebit belemmert de genezing van wondjes en tandvleesontstekingen. Bovendien kan een knellend kunstgebit zelf zorgen voor een tandvleesontsteking. Laat je tandarts daarom altijd weten als je diabetes hebt.

Goed opletten

Als diabetespatiënt is het dus extra belangrijk goed op je mondgezondheid te letten. De kans op een tandvleesontsteking is nu eenmaal groter. Overleg met je tandarts hoe jij je gebit het best kan verzorgen. Voorkomen is beter dan genezen.

Dit artikel is een bijdrage van Sunstar Benelux.