Er is inmiddels veel bekend over hoe mondgezondheid invloed heeft op het lichaam en andersom. Een goede mondgezondheid kan helpen risico's te verminderen. We hebben in het kort een aantal punten uitgelicht:
Mondgezondheid kan een rol spelen bij algemene gezondheidsproblemen
Als je niet goed voor je tanden en tandvlees zorgt, kunnen er verschillende mondgezondheidsproblemen ontstaan, zoals tandbederf, tandvleesontstekingen, speekselverandering en tandverlies. Deze mondgezondheidsproblemen kunnen op hun beurt leiden tot gezondheidsproblemen in het algemeen, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, beroerte, longontsteking en diabetes. De mond is een belangrijk onderdeel van het lichaam waar alle processen met elkaar in verbinding staan, de mond is de toegangspoort tot het lichaam.
Hoe mondgezondheid signalen kan onthullen van andere gezondheidsproblemen
Sommige algemene gezondheidsproblemen kunnen ook zichtbaar zijn in de mond. Bijvoorbeeld, aften in de mond kunnen een teken zijn van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, terwijl droge mond een bijwerking kan zijn van bepaalde medicijnen of een symptoom van diabetes en de ziekte van Sjögren. Een tandarts kan je adviseren om een afspraak te maken bij de huisarts bij een vermoeden dat er sprake kan zijn van een onderliggende ziekte.
Mondgezondheid kan worden beïnvloed door algemene gezondheidsproblemen of fases in je leven
Sommige algemene gezondheidsproblemen, zoals diabetes, kunnen van invloed zijn op de mondgezondheid. Mensen met diabetes hebben bijvoorbeeld een hoger risico op tandvleesaandoeningen. Maar ook hormoonwisselingen tijdens zwangerschap of tijdens de overgang kunnen van invloed zijn op je mondgezondheid. Je kan last krijgen van een droge mond bijvoorbeeld of door verandering van je speeksel verandering in de spijsvertering en darmgezondheid.
Goede mondhygiëne kan bijdragen aan algemene gezondheid
Een goede dagelijkse mondhygiëne voorkomt problemen. Regelmatig poetsen, ragen en flossen van je tanden kan helpen om bacteriën en tandplak te verwijderen die anders zouden kunnen leiden tot mondgezondheidsproblemen. Dit kan op zijn beurt het risico op andere gezondheidsproblemen verlagen.
Goede mondgezondheid draagt bij aan je geestelijke gezondheid
Een gezonde geest draagt bij aan een gezonder lichaam. Stress vermindering helpt beiden. Een fijn sociaal leven helpt daar ook bij. Een goed verzorgde frisse mond maakt contacten met anderen makkelijker. Bij een eerste begroeting ziet men eerst je glimlach. Een stralende glimlach geeft zelfvertrouwen.
Wat kan je doen?
Het is altijd belangrijk om goed voor je mond te zorgen als onderdeel van je dagelijkse hygiëne en gezondheidsroutine. Regelmatige bezoeken aan de tandarts en mondhygiënist zijn ook belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig te ontdekken en te behandelen. Het is ook belangrijk om een actuele lijst van alle medicijnen en supplementen die je gebruikt, inclusief doseringen, aan je tandarts te laten zien voordat je een tandheelkundige behandeling ondergaat. Het geeft de tandarts inzicht over je algehele gezondheid en conditie en ook of er medicijnen zijn die een tandheelkundige behandeling kunnen beïnvloeden, denk aan bloedverdunners bijvoorbeeld. De tandarts kan de behandeling eventueel aanpassen zodat deze veilig kan verlopen en met een goed resultaat.
Meer uitleg over de gezonde mond in relatie tot algemene gezondheid in de video van professor Bruno Loos (ACTA) te vinden op deze pagina.
Angst voor de tandarts?
Bijna iedereen voelt wel enige weerstand voorafgaand aan een bezoek aan de tandarts. Bij het voelen van angst heb je veel zelfdiscipline nodig om een afspraak te maken. Misschien zijn de tips die Paul Loomans in de blog van vorige week geeft een goede hulp voor je.
Geen geld voor de tandarts?
Veel mensen verkeren op dit moment in financiële problemen of komen net rond en kunnen zich geen extra uitgaven permitteren. Onzekerheid over je uiterlijk door een slecht gebit, pijn in je mond, onfrisse mondgeur door ontstekingen veroorzaakt lijden, isolement en eenzaamheid. Ook al zie je niet meteen een uitweg, er is altijd hulp. De kortste weg is een gesprek met je huisarts, deze kan je helpen met een plan van aanpak en weet wellicht de weg in de gemeente waar je woont. In deze artikelen kan je meer lezen: Is geld een probleem?, Niet naar de tandarts uit angst voor de kosten? De Voorzieningenwijzer kan je helpen, Controle over je tandartsverzekering.
Deze informatie is informatief bedoeld om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken en oplossingen. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van het medisch advies.