Noot vooraf van de redactie: Mondgezondheid en algehele gezondheid zijn niet los te koppelen, alle processen in het lichaam staan met elkaar in verbinding, zijn afhankelijk van elkaar om goed te kunnen functioneren. Tandarts.nl besteedt regelmatig aandacht aan diabetes en mondgezondheid zoals in de kennispagina Diabetes en de mond. We zijn erg blij met deze bijdrage van Annemarie de Vries-Postma waarin ze kennis en inzichten deelt en daarmee je een stap(je) verder kan helpen.
Ze schreef recent het boek Het SSD Plan. Een op wetenschap gebaseerde, voedingsmethode bij metabolische aandoeningen, zoals overwicht en diabetes. Annemarie: “Ik ontwikkelde het, in eerste instantie, om mijn eigen leven te kunnen overleven en met deze handicap en een beetje fris en fruitig ouder te kunnen worden. Veel mensen vroegen me er de afgelopen jaren naar en waren benieuwd hoe ik, ondanks dat ik al 43 jaar in een rolstoel zit, toch fit en slank blijf, geen diabetes heb zoals veel van mijn lotgenoten wel, en wat het geheim is van mijn mooie huid op mijn 54ste. Het antwoord op al deze vragen heb ik verwoord in mijn meest recente boek Het SSD Plan.
Levensveranderend
Het is een enorm effectieve, op wetenschap gebaseerde, methode om in no time je diabetes om te keren, die hardnekkige kilo's eraf te krijgen én tegelijkertijd gezonder te worden en die mooie, frisse huid te krijgen. Velen hebben hun gezondheidstransformatie er met (blijvend) succes mee omarmd. Annemarie: “Bij 𝘏𝘦𝘵 𝘚𝘚𝘋 𝘗𝘭𝘢𝘯 draait alles om de kracht van plant-based voeding en een gezonde leefstijl en het slikken van bepaalde supplementen. Het SSD Plan is geen dieet; het is een levensveranderende keuze. In heel veel opzichten. Want anders gaan eten doet iets met je. Het verandert ook je denken, je kijk op dingen, het brengt je dichter bij jezelf en zorgt ervoor dat je jezelf de juiste vragen gaat stellen zoals:
Wat vertelt mijn aandoening me? Wanneer we geconfronteerd worden met gezondheidsproblemen zoals overgewicht en diabetes, is dit als het ware een boodschap van ons lichaam. Het vertelt ons dat er onevenwichtigheden zijn in ons dieet, onze levensstijl, of zelfs in onze emotionele gezondheid. Deze aandoeningen dagen ons uit om dieper te graven en te begrijpen wat er aan de hand is. Het is een kans om te luisteren naar de signalen die ons lichaam ons geeft.
Wat wil mijn lichaam me vertellen? Ons lichaam is een wonderbaarlijk systeem dat constant met ons communiceert. Als we aandachtig luisteren, kunnen we de signalen horen. Overgewicht en diabetes kunnen ons vertellen dat er behoefte is aan verandering, aan betere voeding en aan meer beweging. Ze kunnen ook wijzen op emotionele aspecten van ons leven, zoals stress of emotioneel eten, die moeten worden aangepakt.
Persoonlijke groei en zelfreflectie
Het proces van het aanpassen van ons dieet en onze levensstijl vereist toewijding, doorzettingsvermogen en zelfbeheersing. Het stelt ons voor uitdagingen en confronteert ons met onze gewoonten en verlangens. Dit kan leiden tot persoonlijke groei doordat we onze grenzen verleggen, onze wilskracht versterken en leren omgaan met tegenslagen. Het heroverwegen van wat we eten en hoe we voor ons lichaam zorgen, nodigt uit tot diepgaande zelfreflectie. We stellen onszelf vragen over onze waarden, prioriteiten en doelen. We evalueren onze relatie met voedsel en hoe het ons leven (en de wereld om ons heen) beïnvloedt. Dit proces van zelfreflectie kan leiden tot een dieper begrip van onszelf en een sterker gevoel van eigenwaarde en compassievoller leven.
Annemarie: “Gezond is veel meer dan de afwezigheid van klachten. En anders en gezonder gaan eten is niet alleen een fysieke transformatie, maar ook een reis van innerlijke groei en zelfontdekking. Het stelt ons in staat om te luisteren naar wat ons lichaam ons vertelt en te werken aan een gezonder en evenwichtiger leven op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau. Het is een reis die ons kan helpen om in harmonie te leven met onszelf en onze gezondheid te verbeteren”.