Als je het idee hebt dat je niet fris uit je mond ruikt dan is het goed om eens op onderzoek te gaan. Eerst maar eens controleren of het echt zo is. Je kan het iemand vragen, je partner of goede vriend(in) bijvoorbeeld, of zij iets hebben opgemerkt. Bekijk je mond na het poetsen eens met extra aandacht; zie je bloedend tandvlees, zie je tandsteen, ziet je tandvlees er nog wel gezond uit?
Wat te doen als je uit je mond ruikt
Maak ten eerste een controle afspraak bij de tandarts en/of mondhygiënist en leg uit dat je met een klacht komt zodat je snel kunt komen. De tandarts of mondhygiënist onderzoekt waar je klacht vandaan komt en kan je adviseren hoe dit te verhelpen. In 80 tot 90 procent van de gevallen komt de geur vanuit de mondholte zelf. Het is belangrijk om te voorkomen dat klachten verergeren en er (blijvende) schade aan je gebit ontstaat.
Als er sprake is van een ontsteking van het tandvlees zoals bij gingivitis of parodontitis (gevorderde ontsteking) dan is de kans groot dat de adem niet fris meer ruikt, doordat er een groot aantal slechte bacteriën aanwezig zijn in de mond. Heb je ontstekingen in de mond dan is dat ook een risico voor je algehele gezondheid, nog meer reden om dit serieus te nemen.
Ten tweede is het goed om je dagelijkse mondhygiëne eens onder de loep te nemen, want in de meeste gevallen wordt een slechte mondgeur veroorzaakt door bacteriën die zich in tandplaque bevinden. Vooral de bacteriën op het achterste gedeelte van de tong zijn hier de oorzaak van. Wat kan je verbeteren in je mondzorg routine? Doe dit samen met een mondhygiënist, zij kan advies op maat geven.
En ten derde is het verstandig om eens kritisch naar je leefstijl te kijken. Wat en hoe vaak eet je op een dag, eet en drink je bijvoorbeeld ongemerkt veel suikers? Wat je eet en drinkt is van invloed op de bacteriënbalans waardoor het risico op tandvleesproblemen kan toenemen. Ook kan een slechte spijsvertering of leverproblemen ten grondslag liggen aan een slechte adem. Er zijn steeds meer mondhygiënisten die extra aandacht hebben voor leefstijl en mondgezondheid.
Nog even op een rij; met deze signalen moet je snel naar de tandarts of mondhygiënist:
Bloedend tandvlees
Een van de eerste tekenen van tandvleesproblemen is bloedend tandvlees tijdens het poetsen of flossen. Gezond tandvlees hoort niet te bloeden.
Rood en/ of gezwollen tandvlees
Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ziet er stevig uit. Ontstoken tandvlees kan rood en gezwollen lijken, vooral rond de tanden en kiezen.
Slechte adem
Tandvleesproblemen, zoals tandvleesontsteking (gingivitis en parodontitis), kunnen leiden tot slechte adem. Dit wordt vaak veroorzaakt door de aanwezigheid van verkeerde balans in de mondflora, de slechte bacteriën die tandvleesproblemen veroorzaken nemen de overhand.
Pijn bij het kauwen
Ontstoken tandvlees kan pijn veroorzaken, vooral tijdens het kauwen. Als je pijn ervaart bij het eten, kan dit een teken zijn van tandvleesproblemen.
Langere tanden, terugtrekkend tandvlees
Als het tandvlees zich terugtrekt, kunnen de tandhalzen bloot komen te liggen en lijken de tanden langer dan normaal. Dit kan gevoeligheid voor warme en koude temperaturen veroorzaken, wat er soms voor zorgt dat je minder goed gaat poetsen. En dit vormt weer een risico voor de mondgezondheid.
Pus tussen de tanden en het tandvlees
De aanwezigheid van pus kan duiden op een acute infectie. Dit moet onmiddellijk door een tandarts worden onderzocht.
Als je een of meer van deze tekenen opmerkt, is het belangrijk om snel contact op te nemen met je tandarts of mondhygiënist. Tandvleesproblemen, zoals gingivitis of parodontitis, moeten serieus worden genomen en behandeling kan nodig zijn om verdere schade te voorkomen. Regelmatige tandheelkundige controles zijn belangrijk om tandvleesproblemen in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen om vervelende klachten, zoals hierboven zijn beschreven, te voorkomen.
Vind hier een mondhygiënist of tandarts bij jou in de buurt die hierin is opgeleid.