Wat betekent een Vieze adem, een “metaalachtige” smaak in de TCM

Redactie: TCM, Traditionele Chinese Geneeskunde, is een door de WHO erkende geneeswijze. Als onafhankelijk platform willen we ook de inzichten vanuit de Chinese Geneeskunde niet onbesproken laten.

Een klacht staat niet op zichzelf. Daar zit vaak een verhaal achter. De zogenaamde ‘’wortel’’. Het onderzoeken wat de wortel van een klacht is, is het zoeken naar de oorzaak wat een effectieve manier is om goed te behandelen. In vergelijking met een echte wortel dat onder de grond groeit, kan ook de oorzaak van een klacht niet meteen zichtbaar zijn. Ook dit kan onzichtbaar zijn en onder de oppervlakte liggen. Net als de echte wortel groeiend onder de bodem waarvan niet duidelijk is of en hoe deze groeit.  
Naast de wortel ( de oorzaak van de klacht) is de gehele conditie belangrijk. Hoe is het gesteld met het totaalbeeld van de gezondheid. En daarbij vooral; Hoe is het met de spijsvertering gesteld.

Mondflora


De gezondheid van je mond (je mondflora) gaat namelijk samen met het welzijn en goed functioneren van je maag en darmflora . Niks is hierin los te zien van elkaar.  
In de Traditional Chinese Medicin (TCM), een door de WHO erkende geneeswijze, is het gezond houden van de maagfunctie en miltfunctie, de 2 organen die een belangrijke rol van de spijsvertering vervullen in deze geneeskunde, van hoge waarde voor je gezondheid.   De spijsvertering dat verantwoordelijk is om alle voedingsstoffen te transformeren en transporteren in je lichaam zorgt voor voeden van organen, weefsels en je afweer.
Als dit niet goed gebeurt kan dit uiting geven in je adem of de smaak in je mond.
Een vreemde smaak, of een slechte adem is dan ook vaak een indicatie van een niet goed functionerende spijsvertering.  


Een frisse adem heeft dus niet per definitie iets te maken met alleen maar veel en goed poetsen.
In ons lichaam hebben wij bacteriën (ons microbioom) die ons gezond houden. Dit noemen we de flora.

Deze microbiomen of flora zit in onze;

  • Mond;
  • Maag-darm;
  • Huid; 
  • Gebied van urinewegstelsel en voortplanting.

Deze microbiomen kunnen onderling invloed op elkaar uitoefenen. Zowel in een positieve als op een nadelige manier. Dit heeft invloed op de spijsvertering en uitscheidingsorganen. De spijsvertering gaat via de mond naar de andere spijsverteringsorganen waaronder de maag en darmen. Zo kan de mondflora onze maag en darmflora beïnvloeden. Andersom is het zo dat wanneer onze darmmicrobioom verstoord is door bijvoorbeeld onze huidige voedingsindustrie, dit het microbioom van mond, huid kan beïnvloeden en zo de gezondheid daarvan verstoren.  


De maag en darmmicrobioom zijn wel degene met veel invloed op je gezondheid, en dus ook op je mondgezondheid.  Zie het microbioom als belangrijke schakels van een lopende bandproductie (spijsvertering). Wanneer er iets vastloopt op de lopende band dan raakt de verdere productie verstoord.  Dit is een belangrijke schakel in je gezondheid. Je maag en darmflora goed voeden ,en je spijsvertering heeft een grote invloed op de gezondheid van je adem en mondflora.
 

In de TCM waar de 5 elementen een belangrijk onderdeel zijn in de diagnostiek en gerelateerd zijn met 5 smaken, 5 geuren en verband houden met ieder een tweetal organen. Denk dan bijvoorbeeld aan je lichaamsgeur, geur van je ontlasting, urine, en ook de smaak in je mond. De geur van je adem en de smaak die je hebt in de mond vertelt in de Chinese geneeswijze waar de klacht mee te maken kan hebben. De spijsvertering heeft er altijd mee te maken.


Een ding is zeker; Een slecht ruikende adem heeft altijd wel te maken met een te lange fermentatie van de voeding in de maag.

 

Damp

  • Een ‘’plakkerige’’ zoetige smaak dat vaak omschreven is als een ‘metaalachtige smaak’’ heeft te maken met vocht dat de milt belast. Hier ligt vaak een voedingspatroon ten grondslag dat niet versterkend is voor de functioneren van de milt- energie.
  • Het aanhoudend proeven van een bittere smaak in de mond kan de lever de stoorzender zijn.

 De plakkerige smaak kan een gevolg zijn van ‘’damp’’. Zoals dat zo leuk heet in de TCM.  
 

Damp; dat klinkt als een te volle pan waar een deksel stevig op vastgedrukt is. Zo zou je dit ook kunnen zien. De stoom (vloeistoffen) kan geen kant op in de pan. De spijsvertering, met name de milt heeft een grote impact om de spijsvertering goed te laten verlopen en te zorgen voor het transformeren en transporteren van de voedingsstoffen.

Door onze huidige voedingsindustrie, leefwijze raken de milt-Qi, lever-Qi en darmflora vaker verstoord.  Dat wil zeggen de functies van de milt en lever in het transporteren en transformeren en vrij stromen van de energie in ons lichaam is verhinderd. Qi is een begrip in de Chinese geneeswijze. De lever moet zorgen voor het vrij stromen van Qi en aansturen van de peristaltiek, aansturen maag en milt in het transporteren en transformeren. Qi is de vitale energie in je lichaam en organen om de functies te vervullen.
  
De huidige voeding is meestal zo veel bewerkt dat ons lichaam, en de lever vooral, het niet meer kan herkennen als voedsel. Met gevolgen voor de spijsvertering. Wanneer de milt-Qi verzwakt is kan de taak van het transformeren en transformeren niet meer voldoende lopen.
Dit geeft vaak klachten als; zware benen of er lood inzit, vermoeidheid, volheid, wattig gevoel in het hoofd, koud gevoel, warmtegevoel of dorst zonder verlangen te drinken. Te koude voeding, te veel toevoegingen, vocht in huis, behoren ook tot mogelijke oorzaken van de damp.

Het voordeel is met de juist passende voeding de milt-Qi weer te voeden is, net als de lever-Qi.
Beide hebben invloed op de darmen, mondgezondheid en daarmee op een frisse adem!

Artikel auteur

Aimee van der Sterren

Aimee van der Sterren

TCM therapeut, Chinese voedingsconsulent, Chinese herbalist, Dörn