Holistische mondzorg vind je bij de biologische tandarts

De mondgezondheid staat in relatie tot je algehele gezondheid. Wist je bijvoorbeeld het volgende over de relatie tussen de mondgezondheid en vruchtbaarheid, stille infecties die zich verspreiden in je lichaam, de darmgezondheid en het brein?

De mond en vruchtbaarheid

Wist je dat een slechte mondgezondheid de vruchtbaarheid kan beïnvloeden? Parodontitis, tandinfecties en ontstekingen door tandextracties kunnen een rol spelen bij de vruchtbaarheid! Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ontstekingen in de mond een relatie hebben met vruchtbaarheidsproblemen, zoals endometriose en verminderde vruchtbaarheid bij mannen. (Meer hierover: https://lnkd.in/egmXAkh5) Zo zijn er verbanden gevonden bij een laag aantal zaadcellen bij mannen met parodontitis. Stellen die zwanger willen worden kunnen een bezoek overwegen aan een parodontoloog of een holistische tandarts voor het verbeteren van beider gezondheid en vruchtbaarheid. (Meer details in de studies: https://lnkd.in/eyZD5QpY en https://lnkd.in/embzfpcY.)

Stille infecties in de mond

Ontdek de impact van stille infecties in onze mond! Ons lichaam huisvest vele vriendelijke bacteriën, maar soms belanden ze op de verkeerde plekken, wat resulteert in 'stille' infecties. Vooral in de mond, waar parodontale ziekten, wortelkanalen en littekens van tandextracties sluipende infectiebronnen kunnen zijn. Deze stille infecties blijven vaak onopgemerkt, maar de gevolgen reiken verder dan alleen tandproblemen. Via de bloedbaan kunnen bacteriën zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, wat diverse gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Meridianen: De Tand-Energie Meridiaankaart onthult de connectie tussen specifieke tanden en organen, waardoor mondinfecties indirecte effecten kunnen hebben op andere delen in het lichaam.

Voorkomen: Hoe kun je dit voorkomen? Regelmatige tandheelkundige controles zijn essentieel! Proactieve mondgezondheidszorg (preventie!) helpt onopgemerkte infecties vroegtijdig te behandelen en bevordert zo niet alleen een stralende glimlach maar ook een gezond en weerbaar lichaam.

De mond en darmgezondheid

Ontdek de fascinerende relatie tussen de mond- en darmgezondheid! Kleine micro-organismen, zoals Haemophilus parainfluenzae, kunnen zowel in je mond als darmen voorkomen. Recente studie (https://lnkd.in/e7GPV7j7) wijst uit dat een overmaat van deze bacteriën in je mond mogelijk gerelateerd is aan bepaalde darmproblemen. Met name bij mensen met de ziekte van Crohn. Dit onderstreept het belang van een holistische aanpak in de gezondheidszorg, die zowel mond- als darmgezondheid omvat. Bezoek eens een mondzorgpraktijk met een holistische kijk op mondzorg als je chronische darmproblemen hebt.

De mond en het brein

Slechte mondgezondheid betekent mogelijk ook problemen voor je brein! Recent onderzoek van de UK Biobank toont een 9% toename in witte stof laesies (soort 'plekjes' in de hersenen) en 10% verandering in de algemene fractional anisotropy (FA, hoe snel je hersencellen met elkaar communiceren) aan bij mensen met een slechte mondgezondheid. Dit kan wijzen op een groter risico op toekomstige problemen zoals beroertes en dementie. (https://lnkd.in/d9aGbRw2)

Artikel auteur

Rebecca Brucker

Rebecca Brucker

Co-founder van de Biologische Tandarts Friesland