Mondgezondheid mag geen loterij met postcodes of voetbaluitslagen zijn.
Tandbederf is volledig te voorkomen. Toch blijft het wereldwijd de meest voorkomende chronische ziekte. Sociaaleconomische factoren hebben een grote kloof in de mondgezondheid gecreëerd tussen rijkere en armere delen van de Wereldbevolking. Dit dreigt te worden verergerd door de huidige pandemie.
Vele huishoudens zijn financieel geraakt door de pandemie en moeten soms moeilijke keuzes maken en dat is niet het enige aspect.
COVID-19 heeft een grote impact gehad binnen onze gezondheidszorg. Vele patiënten die andere zorg dan Corona- zorg nodig hadden werden in de wacht gezet omdat alle beschikbare zorgmedewerkers werden ingezet op de IC’s en de speciale Corona-verpleegafdelingen. Ook gingen de meeste tandartspraktijken dicht of behandelden alleen de patiënten met spoedklachten.
Een impact die velen misschien nog niet hebben overwogen, is het effect op de mondgezondheid. De tandartspraktijken zijn nog maar kortgeleden weer geopend en hebben een achterstand in te halen. Veranderingen in onze routines en eetgewoonten terwijl we ons thuis isoleren, kunnen ook onze mondgezondheid in gevaar brengen.
Een gesprek voeren over mondgezondheid is nu belangrijker dan ooit. Tandarts.nl heeft een aantal artikelen gepubliceerd over de relatie van de mondgezondheid op de algehele gezondheid, weerstand en gevaarlijke ‘superinfecties’ zoals longontsteking, die als complicatie bij een COVID-19 besmetting kunnen ontstaan. De wereldwijde onderzoeken en verzamelde kennis zijn erg belangrijk en we zullen de ontwikkelingen op de voet volgen en delen op dit platform.
Waar je bent geboren of hoeveel je gezin verdient, mag het risico op tandheelkundige aandoeningen niet bepalen.
Uit een recent onderzoek bleek dat huishoudens met een lager inkomen minder vaak flossdraad, stokers, mondwater of suikervrije kauwgum gebruikten. Enerzijds door de kosten die dit met zich meebrengt anderzijds was er minder interesse of inzicht over de voordelen van de extra mondzorg.
De Nationale mondgezondheid verbeteren.
Het aanpakken van de kloof tussen de minder- en meerverdieners in de mondzorg zal niet eenvoudig zijn en er is geen snelle oplossing. Ervoor zorgen dat we allemaal weten hoe we onze mond het beste gezond kunnen houden, is een goede eerste stap om de kloof in de mondgezondheid te dichten. Een belangrijke stap daarin is het verbeteren van het onderwijs in mondzorg op de scholen. Tot en met 17 jaar kan iedereen gratis naar de tandarts voor reguliere controles en behandelingen in Nederland!
TIP DIE NIETS KOST
Wat iedereen kan doen ongeacht je financiële status is naast 2 keer per dag goed poetsen met een zachte tandenborstel en erna goed krachtig spoelen met (lauw) water. Het water stevig door je mond en tussen je kiezen en tanden persen na het poetsen. Daarmee spoel je grotendeels de eventuele voedselresten weg. Blijf krachtig spoelen tot je geen voedselresten meer uitspuugt.