Zwanger en de zorg voor je gebit in Coronatijd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom er nu nóg meer prioriteit moet zijn voor de mondgezondheid van aanstaande moeders.

In de tandheelkunde hoorden we vaak over het fenomeen dat moeders ‘een tand voor elke baby verliezen’ en waarschijnlijk was dit vroeger ook wel zo. Met de juiste zorg, voeding en mondhygiëne is schade aan het gebit te voorkomen en heb je tevens invloed op het latere gebit van je kindje!

Nu de tandartspraktijken minder toegankelijk zijn door de Coronaregels is het belangrijk dat je zelf de regie neemt hierin. 

Deels door thuis de mondhygiëne te optimaliseren waarbij pagina’s op deze site en de mondhygiënist je kan adviseren. En plan, ondanks de Coronamaatregelen een bezoek aan de tandarts vóór of aan het begin van je zwangerschap om de conditie van je gebit en tandvlees te controleren. Het is één van de belangrijke stappen voor een gezonde zwangerschap. 

Ontwikkeling van het gebit van de baby tijdens de zwangerschap

Er is een direct verband tussen de gebitsgezondheid van een moeder en de gebitsontwikkeling van haar kind in de toekomst. In bepaalde sociaaleconomische groepen zien de tandartsen hogere percentages van vroege kindercariës (tandbederf en gaatjes).

Zie ook een mogelijk domino-effect in deze bijzondere corona tijd; de beperkte tandheelkundige zorg, thuis prioriteit voor andere zaken en veranderde financiën in gezinnen kunnen leiden tot verminderde mondgezondheid die ook de gebitsontwikkeling van het volwassen gebit van de baby schaadt. En zoals we weten, heeft dit een negatieve invloed op de algemene gezondheid op latere leeftijd.

Schade aan het gebit van een moeder

Wanneer een vrouw zwanger wordt, verandert de hormonale balans van haar lichaam. Dit heeft gevolgen voor o.a. de speekselsamenstelling en het immuunsysteem. Veel veranderingen zijn positief en ter bescherming van de moeder en kind. Maar er zijn ook veranderingen die gevolgen kunnen hebben. Zoals ochtendmisselijkheid, braken en reflux kunnen invloed hebben op het gebit door de zure maagsappen die met regelmaat in de mond komen en het gebit aantasten. Vaak zie je ook veranderende eetgewoonten, eetbuien of worden er meer tussendoortjes gegeten, allemaal zuuraanvallen op je gebit. Er zijn veel redenen om goed voor je gebit te zorgen. Meer hierover op de pagina over Zwangerschap. 


https://www.dentistry.co.uk/2020/10/08/prioritise-dental-health-pregnan…