Hoe maak je de lunchbox voedzamer en beter voor het gebit?

Vraag jij je ook wel eens af wat je je kind(eren) mee kan geven naar school? Een aantal ‘bammetjes’ zijn zo gesmeerd, maar is dat wel het gezondste wat je je kind kan geven? Brood laat de bloedsuikerspiegel flink stijgen. Dit komt omdat het snelle koolhydraten zijn en eigenlijk een ‘leeg’ product en is ook nog een zuuraanval op het gebit. Die snelle koolhydraten zijn suikers en slaat je lichaam op als vet. Ook dat gezonde bruine bammetje! Niets mis met een broodje op zijn tijd, alleen heeft het niet de voorkeur als basisvoedsel.

Wat is er dan mis met brood?

Brood is vulling en gaat eigenlijk ten koste van andere voedingsstoffen die hard nodig zijn voor het opgroeiende kind. Mijn advies is daarom om de lunchbox van je kind (en jezelf) te vullen met voeding in plaats van vulling. Je kind krijgt daardoor meer voedingsstoffen binnen waardoor zijn lijfje en tanden je dankbaar zullen zijn! De suikers die veel te vinden zijn in de lunchbox zijn niet bevorderlijk voor het kinderlijf in de groei en ontwikkeling en schaden de tanden ook behoorlijk.

Concentratie, energie én eczeem door voeding?

Je voedingspatroon beïnvloedt niet alleen je gezondheid, maar ook hoe je je voelt, je concentratievermogen en je energie. Omdat er steeds meer kinderen te maken hebben met gezondheidsklachten als eczeem, moeilijk kunnen concentreren, ontlastingsproblemen, ontstekingsproblematiek (bijvoorbeeld oorontstekingen, eczeem) en meer, is het goed die lunchbox eens onder de loep te nemen en te voorzien van lekkere, uitnodigende en voedzame voeding die bijdraagt aan gezonde lijfjes en een sterk gezond gebit.

Wanneer de lunchbox gevuld is met brood, koekjes, frisdrank, pakjes sap en andere snelle koolhydraten, ondergaat de bloedsuikerspiegel flinke schommelingen. Vooral suiker is een boosdoener die voor veel klachten kan zorgen en is in (helaas) veel voedingsmiddelen en pakjes drinken te vinden. Dit heeft ook invloed op het concentratievermogen van het kind. Daarom adviseer ik voeding die de bloedsuikerspiegel van je kind niet al te veel laat schommelen, dat niet alleen voedzaam maar ook lekker is. Een vakjes lunchbox (Bentobox) doet het ook altijd erg goed bij kinderen. Het oog wil immers ook wat.

Trap niet in hippe verpakkingen die fabrikanten maken om jou doen geloven dat ze goed voor je kind zijn. Ontbijtkoeken, schoolkoekjes, pakjes drinken of andere suikerrijke voeding dragen niet bij aan goede leerprestaties op school. Met onderstaande tips hoop ik je te kunnen inspireren om de lunchbox van je kind te vullen. Natuurlijk hoef je niet radicaal de hele lunchbox van je kind om te toveren in een box met broccoli, ei en smoothies. Sterker nog, liever niet. Je moet dit in kleine stapjes doen, zeker bij kinderen. Anders gaan ze met hun kont tegen de krib en werkt het averechts.

Oké genoeg gekletst, hieronder geef ik je enkele tips hoe je de lunchbox meer voedzaam en beter voor het gebit kunt maken.

De basis van de lunchbox

Een gezonde lunchbox moet altijd fruit en/of groenten bevatten (liefst groenten en in mindere mate fruit). Groenten leveren ons veel vitaminen en mineralen. Probeer stapsgewijs steeds meer hiervan toe te voegen. Begin eens met snackgroenten (rauwkost) als komkommer, paprika en tomaatjes.

Beleg is belangrijker dan het brood

Laat brood niet de basis zijn van de lunchtrommel maar het beleg. Maak van de boterham een feestje en beleg deze rijk. Als je kind gewend is om een paar broodjes met chocoladepasta te eten, begin dan eens om één broodje te beleggen met bijvoorbeeld 100% notenpasta. Ik ben zelf fan van de amandelpasta omdat deze zoveel goede voedingsstoffen bevat. Deze kun je vervolgens beleggen met plakjes banaan en een snuf kaneel. Dit is een laagdrempelige stap die veel kinderen lekker vinden. Overigens kan je ook schijfjes appel of komkommer kiezen. Beleg als hummus, notenpasta, avocado, ei zijn ook lekker en bovendien voedzaam. Wees je wel bewust dat kinderen nieuwe smaken moeten blijven proberen en dat het tijd nodig heeft. Hieronder lees je waarom.

Geef niet op!

Ik zie vaak dat ouders na een paar keer opgeven om de lunchbox om te toveren tot iets gezonds, omdat hun kind(eren) er geen zin in heeft. Dit is heel begrijpelijk. De sleutel tot succes is om het te blijven aanbieden, zeker 10 – 15 keer. Zo lang kan het duren voordat je kind een nieuw voedingsmiddel accepteert (soms langer!).

Probeer iets nieuws

Probeer stapsgewijs steeds meer groenten toe te voegen aan de lunchbox en probeer nieuwe dingen uit. Zo kan je in plaats van een broodje een groentemuffin, eiwrap, boekweitpannenkoek of wafels meegeven waar je eventueel ook groenten in kunt verstoppen. Mensen die mij langer kennen weten dat ik fan ben van het verstoppen van groenten. Zo krijgt je lieve kroost toch ongemerkt wat groenten binnen, en hoef jij je 's avonds aan tafel niet zo druk te maken wanneer er niet of weinig gegeten wordt.

Zorg voor voldoende eiwitten en gezonde vetten

Deze zorgen ervoor dat je kind langer verzadigd is en houden de bloedsuikerspiegel beter in balans. Gezonde eiwitten kun je vinden in noten, zaden, pitten, ei, peulvruchten, vlees, vis, maar ook in granen. Met vetten bedoel ik niet de transvetten zoals halvarine, margarine en andere bewerkte vetten in koekjes, chips en fastfood. Ik bedoel gezonde vetten als kokosyoghurt, avocado, en hier ook ei en de noten, zaden en pitten. Gezonde vetten zijn ook olijfolie, lijnzaadolie, kokosolie en roomboter. Je kunt ze overal voor gebruiken en verwerken in diverse baksels. (Let op! Niet alle oliën mogen verhit worden).

Het oog wil ook wat

Kinderen beoordelen hun maaltijd ook visueel. Het is daarom ook belangrijk dat deze er aantrekkelijk uitziet waardoor je kind eerder geneigd is het te proberen. Eerder beschreef ik dat een vakjes lunchbox het erg goed doet bij kinderen. Ook word je hierdoor zelf ‘gedwongen’ om in elk vakje iets anders te doen. Eitje hier, rauwkost daar, boekweitpannenkoek zus en ga zo maar even door. Genoeg om mee te variëren. Er bestaan ook leuke prikkertjes (met gezichtjes) die je in het eten kunt prikken om het er zo vervolgens leuk uit te laten zien. Ook heb je hippe lunchbox kaartjes waar je een persoonlijke boodschap op kunt schrijven.

Ik hoop dat ik je met deze tips heb kunnen inspireren om de lunchbox van je kind(eren) eens onder de loep te nemen en daarmee uit aan de slag te gaan. Ik nodig je ook uit op mijn site voor meer inspiratie. En natuurlijk dagelijks goed poetsen

Gezonde groetjes,

Tamara

Artikel auteur

Tamara Harberts

Tamara Harberts

Kindervoedingscoach