De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft erkend dat titaniumdioxide (E171) niet veilig is en de consumptie ervan gevolgen kan hebben voor de gezondheid. E171 wordt gebruikt om levensmiddelen wit te kleuren of te doen glanzen - vooral bakkerijproducten en producten die door kinderen worden gegeten (snoep, kauwgom, chocolade, enz.). Door de campagne van voedselwaakhond Foodwatch is het gelukt dat nu alle Europese lidstaten een verbod op E171 in voedingsmiddelen willen.
En hoe zit het met onze hagelwitte tandpasta?
Lees eens het etiket van je tandpasta, wat zit erin? In tandpasta is de stof titaniumdioxide op het etiket te herkennen als CI 77891.
Titaniumdioxide bestaat deels uit zeer kleine ‘nanodeeltjes’. In de blog van 3 september ging het over het ‘kritisch kiezen van tandpasta’ waarin de waarschuwing vanuit het RIVM dat nader onderzoek naar deze kleurstof wenselijk is. Deze nanodeeltjes zijn omstreden, omdat nog onvoldoende bekend is hoe ze zich in je lichaam gedragen. Volgens verschillende studies kunnen de nanodeeltjes terechtkomen in de lever en darmen, wat tumorvorming kan stimuleren.
Maar je spuugt het toch ook weer uit?
Met name kinderen kunnen onbedoeld wat tandpasta inslikken. Daarnaast neemt het slijmvlies in je mond stoffen op die vervolgens in de bloedbaan terechtkomen en dus in je lichaam. En regelmatig krijgen mensen het poetsadvies om niet alle tandpasta wegspoelen zodat de fluor in de tandpasta langer de tijd heeft om zijn beschermende werk te kunnen doen. Tegenstrijdige adviezen en waar doe je dan goed aan? Wat goed is voor het één kan nadelig zijn voor het ander.
Moet tandpasta wit zijn?
Heel vroeger poetste men met zout, as of houtskoolpoeder op de vinger en gebruikten men takjes om het gebit te reinigen. Tandpasta zoals we die nu kennen heeft in 1936 zijn intrede gedaan in Nederland. De commercie heeft slim bedacht dat witte tandpasta ook wittere tanden suggereert. Ook andere kleuren als blauw, die je aan frisheid doen denken worden gebruikt. De natuurlijke tandpasta’s zijn oorspronkelijk van kleur omdat er geen gebruik gemaakt wordt van (chemische) kleurstoffen.
In het artikel “Alles over tandpasta” kan je lezen welke ingrediënten er in jouw tandpasta kunnen zitten zodat je het etiket op je tandpasta beter kan ontcijferen.
Zie jij een tandpasta met deze kleurstof erin, meldt het ons zodat wij het artikel over tandpasta kunnen aanvullen.