De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen – stap 3 –

Kies de beste verzekering voor jou en je gezin!

Een informatieve serie over tarieven en vergoedingen vanuit de tandartsverzekeringen met dank aan Independer.

Stap 3/5: Tanden bleken in de Tandartsverzekering?

Wel of geen tandartsverzekering afsluiten?

Wil je graag een stralend witte glimlach en overweeg je een behandeling voor wittere tanden? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt je tanden laten bleken bij de tandarts of mondhygiënist. Je kan ook kiezen voor een speciale tandenbleeksalon of via internet een doe-het-zelf pakketje kopen. Het bleken van je tanden wordt vrijwel nooit vergoed. Ook niet met de meest uitgebreide aanvullende tandartsverzekering. Een uitzondering kan zijn wanneer een tand of kies is verkleurd door bijvoorbeeld een ongeval. Dan kan de tandarts de tand van binnenuit bleken. Hier krijg je soms wel een vergoeding voor. Vraag een offerte aan je tandarts en leg die voor aan je verzekeraar.

Tanden bleken met waterstofperoxide

De methode die het meest gebruikt wordt om tanden te bleken is met een gel waarin waterstofperoxide de werkzame stof is. De waterstofperiode verbleekt de verkleuringen op je tanden. Het droogt de tanden tijdelijk uit en maakt ze iets poreuzer. Hierdoor wordt het glazuur tijdelijk minder doorzichtig en zie je het donkere tandbeen minder. De tandarts mag bij deze behandeling maximaal 6% waterstofperoxide gebruiken. Ga je naar een salon of koop je een doe het-zelf-setje bij de drogist? Dan mag er maximaal 0.1% waterstofperoxide in zitten. Daardoor zijn die behandelingen minder effectief. Het maakt de tanden hooguit een beetje schoner. Voor het beste resultaat kun je dus het beter naar de tandarts gaan.

Vergoeding tanden bleken tandartsverzekering

Het bleken van tanden wordt alleen door een enkele verzekeraar vergoed. Reguliere tandartsbehandelingen vallen namelijk niet onder de basisverzekering, en ook de meeste tandartsverzekeringen vergoeden deze kosten niet. De reden is dat het een cosmetische behandeling is, het is namelijk voor het uiterlijk en niet medisch noodzakelijk. Met de meest uitgebreide tandartsverzekeringen krijg je heel soms wel een vergoeding. Bij de vergoeding van tanden bleken is er een onderscheid in inwendig en uitwendig bleken. Zie het overzicht van vergoedingen zorgverzekeringen 2022

Uitwendig bleken

Uitwendig bleken gaat bijvoorbeeld met waterstofperoxide. Bijna geen enkele tandartsverzekering vergoedt deze behandeling. Wil je toch controleren of jouw zorgverzekeraar dit vergoedt? Veel zorgverzekeraars noemen in hun voorwaarden geen specifieke tandbehandelingen die ze vergoeden, maar melden per tandartscode de hoogte van vergoedingen. Elke tandbehandeling heeft zijn eigen code, bij elke verzekeraar en tandarts is die code hetzelfde. De code voor uitwendig tanden bleken is: E97.

Inwendig bleken

Is de tand of kies verkleurd door een ongeval en de daaropvolgende wortelkanaalbehandeling? Dan kan de tandarts je tand inwendig bleken. De tandarts maakt dan een kleine opening aan de achterkant van je tand. Via een tijdelijke vulling wordt er bleekmiddel toegevoegd. Deze manier van bleken wordt door meerdere zorgverzekeraars vergoedt vanuit een aanvullende tandartsverzekering. De code voor inwendig bleken is: E90 of E95.

Tussen 12 november en 31 december kun je overstappen van zorgverzekeraar. In sommige gevallen is het aan te raden om dan ook gelijk een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

Dekking tandartsverzekering

Heb je een tandartsverzekering let dan op de dekking en polisvoorwaarden van je verzekering. Vaak krijg je niet het hele bedrag maar wel een bepaald percentage van de kosten vergoed, bijvoorbeeld 75% of 80%. Verzekeraars hanteren bovendien een maximumbedrag voor alle tandartskosten per jaar. Dit hangt af van de gekozen verzekering en ligt tussen de 250-1000 euro. 

Vergelijk en kies de beste zorgverzekering voor jou en je gezin. Beantwoord 4 vragen en je krijgt een overzicht op maat.

Banner Independer

Extraatje voor klanten van Independer

Gratis tandongevallen-verzekering voor klanten van Independer!

Een ongeluk komt altijd onverwachts en behandelingen om gebitschade te herstellen kunnen erg kostbaar zijn. Denk aan het plaatsen van nieuwe voortanden of de kosten van een beugel om tanden weer recht te zetten. Independer heeft speciaal voor hun klanten de Independer Tandongevallenverzekering ontwikkeld. Met eigen voorwaarden én gebaseerd op ervaringen van hun klanten. Een tandongevallenverzekering is een extra verzekering met een ruime dekking en heldere voorwaarden.

Er zijn al meer dan 1.000 klanten van Independer die gebruik hebben gemaakt van deze Tandongevallen-verzekering. De meesten hadden € 3.000 of minder aan kosten. Er waren ook enkele klanten die een groter tandongeval hebben gehad. Met de vergoeding tot € 20.000 heb je daarom een ruime dekking: of je nu een klein of groot tandongeval krijgt. Dat is een fijn gevoel.

Wat vergoedt de Tandongevallen-verzekering?

Deze verzekering vergoedt de tandartskosten na een ongeval. De basisverzekering vergoedt deze kosten namelijk niet voor volwassenen, alleen voor kinderen tot 18 jaar. De verzekering vergoedt alleen schade aan eigen natuurlijke tanden of kiezen. Met deze (gratis) verzekering ben je verzekerd voor tandartskosten na een ongeluk tot 20.000 euro per gebeurtenis.

Let op! De tandongevallenverzekering vervangt geen aanvullende-tandartsverzekering. Normale tandartskosten die niets met een ongeval te maken hebben, worden niet vergoed door de Tandongevallen-verzekering. 

Wat krijg je niet vergoed?

  • Tandartskosten die niets met een ongeval te maken hebben.
  • Schade aan een (gedeeltelijk) kunstgebit.
  • Zorg die nodig is door verergering van ziekten of afwijkingen, die al bestonden vóór het ongeval.
  • Letsel veroorzaakt door grove schuld, opzet of onvoorzichtigheid, zoals boksen of hockeyen zonder bitje in. Of een bierflesje openen met je tanden.
  • Letsel veroorzaakt doordat je hebt deelgenomen aan een vechtpartij, tenzij je kunt bewijzen dat je buiten je schuld erbij betrokken bent geraakt.
  • Behandeling van een tandongeval in het buitenland.
  • Kosten die verband houden met orthodontie.
  • Het verplicht of vrijwillig eigen risico voor kaakchirurgie.
  • Letsel veroorzaakt door vechtsporten.
  • Kosten van een ongeval dat plaatsvond nadat je overmatig alcohol had gebruikt.

Hoe vraag je de Tandongevallen-verzekering aan?

De Tandongevallen-verzekering krijg je automatisch gratis erbij als je een zorgverzekering bij Independer afsluit. Heb je op dit moment nog een lopende zorgverzekering die je na 2012 bij Independer hebt afgesloten? Dan heb je van Independer een e-mail ontvangen waarin je kunt aangeven dat je graag de Tandongevallen-verzekering wilt hebben.

Hoe zit het als ik al een gratis Tandongevallen-verzekering van Independer heb, maar niet overstap in 2022?

Uiterlijk 4 weken voor het eind van het jaar laat Independer haar klanten via e-mail weten hoe het met de gratis Tandongevallen-verzekering zit in 2022.

Klik hier voor de voorwaarden van de gratis tandongevallen-verzekering.

 

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 1 - Over niet naar de tandarts gaan sinds corona.

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 2 - Tandartsverzekering wel/niet voordelig?

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 3 - Over tanden bleken, wel/geen vergoedingen

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 4 - Over implantaten

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 5 - Tandartstarieven & tandartsverzekering

Vergelijk en kies de beste zorgverzekering voor jou en je gezin. Beantwoord 4 vragen en je krijgt een overzicht op maat.

Banner Independer

 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform