De afweer van je kind begint al in de mond

Kinderen zijn onze toekomst en dat is iets wat mij regelmatig zorgen baart. Niet het feit dat kinderen onze toekomst zijn, maar wel het gegeven dat kinderen steeds zieker en zwakker worden. De lijfjes kunnen steeds minder hebben en dat is ook niet zo gek als je kijkt wat kinderen vandaag de dag te eten krijgen. En dat begint allemaal in de mond; een koekje hier, een snoepje daar, de hele dag door geraffineerde koolhydraten zoals brood, crackers, wraps, pasta, etc. Het lijkt allemaal gevarieerd maar onder aan de streep eet je vaak hetzelfde; tarwe. Wat ik regelmatig zie is dat veel ouders goed denken te doen met biologische producten, en ja daar ben ik groot voorstander van! Maar wat zo oneerlijk van de voedingsindustrie is, is dat veel van die producten gezond lijken maar het echter niet altijd zijn helaas..

Hippe verpakkingen met reclame uitingen van ''puur'', ''100% natuurlijk'' of ''biologisch'' zeggen helaas niet altijd dat ze ook daadwerkelijk voedzaam zijn voor kinderlijfjes. En kinderlijfjes die zich razendsnel ontwikkelen hebben voeding nodig om ze weerbaar te maken en wat ervoor zorgt dat het blije kindjes zijn. Een goed werkend immuunsysteem bij kinderen maakt ze weerbaar maar dat kan het alleen doen als je er goed voor zorgt.

Het begint in de mond!

Mondgezondheid vraagt aandacht vanaf de allereerste levensjaren. Naast het wennen aan gezonde voeding is het wennen aan goede mondhygiëne en regelmatig bezoek aan de tandarts belangrijk om je kind bewust te maken en het normaal te laten vinden. Vroeg geleerd is oud gedaan! En hoera.... alle kinderen in Nederland kunnen gratis naar de tandarts! Als ouder beslis jij wat je 'gewoon' laat zijn voor je kind, best een grote verantwoording. 

Mondgezondheid is ook belangrijk omdat de mond de eerste stap is van de spijsvertering, de samenwerking tussen mond en darmen is essentieel, ze hebben beide een 'flora' (levende organismen in de mond en darmen) en deze staan nauw in contact met elkaar. Daarom is het aanleren van hóe je het beste kan eten ook belangrijk. Denk aan goed kauwen. Maar ook aan met aandacht eten, een gezellig gedekte tafel, rechtop zitten is een goede houding, respect voor de kok (:-)), proeven, genieten, en liever geen drinken tijdens het eten omdat drinken de verteringssappen wegspoelt voor ze hun werk hebben kunnen doen. En geef zelf het goede voorbeeld, ook goed voor je eigen gezondheid. 

Immuunsysteem huist in de darmen

Immuunsysteem van kinderen (en volwassenen), we kúnnen niet zonder,  bevindt zich voor zo'n 80% in je darmen! Darmen en weerstand kunnen niet goed werken als de mond niet gezond is. Wanneer je immuunsysteem (de afweer) goed werkt beschermt het je tegen ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën. Wanneer er ongewenste indringers binnenkomen (zoals virussen en bacteriën) signaleert het immuunsysteem dit en denkt ''hé dit hoort hier niet!'', om vervolgens in actie te komen.

Koorts is nuttig

Koorts bij kinderen is ontzettend nuttig want op deze manier wordt het ‘verdedigingssysteem’ in actie gezet om zo die ongewenste indringers op te ruimen. Wanneer je Paracetamol geeft onderdrukt dit het immuunsysteem en daardoor kan dit niet altijd handig zijn dit te geven. Het lijf doet het immers niet voor niets.

Alles wat je kind in zijn mond stopt heeft invloed op dat afweersysteem. Zo verzwak je dit systeem met bewerkte voeding en suikers en versterk je de weerstand met groenten, fruit en andere whole foods (eten zoals de natuur bedoeld heeft). Vooral suikers leggen het de afweer voor ten minste 4 uur ‘plat'. Kan je je voorstellen wat er gebeurt als je kind de hele dag door suikers eet? En er zijn meer dan honderd namen voor 'verstopte' suikers

De rugzak van je kind


Ik vertel ouders altijd in mijn consulten dat kinderen geboren worden met een ‘lege rugzak’ en dat het onze taak als ouders is om deze gedurende de opvoeding te vullen met kennis, ervaring en informatie zodat ze zichzelf kunnen redden als ze later groot zijn. Met andere woorden; het is onze taak als ouders om een gezonde omgeving te creëren en te laten zien hoe lekker groenten bijvoorbeeld zijn. En ik realiseer mij heel goed dat het niet altijd even makkelijk is om je kind aan voldoende groenten te laten komen. Want als professional en ook als moeder weet ik dat kinderen niet altijd even veel zin hebben in het eten daarvan. Daarom heb ik iets heel leuks ontwikkeld!

Masterclass:  Maak groenten eten leuk voor kids


Omdat ik weet dat heel veel ouders het soms best een uitdaging vinden om hun kind(eren) aan (voldoende) groenten te laten komen heb ik een leuke masterclass ontwikkeld ''Maak groenten eten leuk voor kids''. In deze laagdrempelige masterclass leg ik uit hoe ‘kieskeurig eetgedrag’ kan ontstaan en hoe je hier als ouder het beste mee om kunt gaan. Maar vooral; hoe maak je het (groenten) eten leuk en wat zijn praktische tips die je direct in de praktijk kunt toepassen.

Dinsdag 29 maart 2022 om 20.00 uur vertel ik je in een uurtje hoe je kinderen op een leuke manier (meer) groenten kunt laten eten.

Aanmelden voor de Masterclass kan via deze link: Maak groenten eten leuk voor kids

Ik hoop je dan te mogen begroeten! 

Tamara

 

 

Artikel auteur

Tamara Harberts

Tamara Harberts

Kindervoedingscoach