Tanden bleken, uitleg en tips

Laat ik het maar gelijk zeggen: witte tanden vragen om een witte jas en wel die van de mondhygiënist of tandarts. In de loop van jaren verkleuren tanden, dat is een natuurlijk proces. Of er is sprake van een verkleuring die aangeboren is of door bijvoorbeeld medicijngebruik op jonge leeftijd. Deze verkleuring zit in de tand en is niet weg te poetsen of te polijsten. Bleken is het proces waar met behulp van waterstofperoxide de verkleuring binnen het glazuur wordt aangepakt. Dat is de enige stof die echt bleekt. Zo’n behandeling vraagt wel wat voorzorg en nazorg.

Bleekstudio’s adverteren met peroxide-vrij bleken, met natuurlijke stoffen. Vaak bicarbonaat. Maar ik heb ook stoffen als granaatappel gezien. Op social media vind je tips als poetsen met kurkuma, bakpoeder of houtskool. En dat is zo slecht! Of het schuurt te veel of het droogt het glazuur uit. En veel witter wordt het gebit er ook niet van. Zonde geld en zonde glazuur.

Bleekmiddelen die te koop zijn, met voorgevormde bitjes en zelfs kleine lampjes, mogen sinds 2012 hooguit 0,1% waterstofperoxide bevatten, dat is heel gering. Voor 2012 was 42% heel normaal maar omdat werkelijk iedereen ineens ging bleken zagen we heel veel onherstelbare schade. Zowel aan het tandvlees, brandwonden, als aan de tanden zelf. Dat percentage is dus drastisch aangepast en eerlijk gezegd zet 0,1% waterstofperoxide geen zoden aan de dijk. Wil je echt resultaat zien op een veilige manier, dan ga je naar je mondhygiënist of tandarts. Deze mogen met een hoger percentage waterstofperoxide bleken, 6%.

Wil je gebleekt worden dan moet zowel je gebit als je tandvlees gezond zijn. Dus eerst een controle. Doen, want bleek-vloeistof wat in een gaatje loopt is bijzonder onprettig. En is je tandvlees erg opgetrokken dan moeten de dan bloot-liggende wortels beschermd worden want bleekvloeistof op de wortels geeft een pijn die vaak heel lastig weer te overkomen is. In overleg kan je in de praktijk gebleekt worden of spullen meekrijgen om thuis aan de slag te gaan. Begeleiding en nazorg is daarbij nodig.

Hoe wit je gebit weer wordt hangt van een aantal factoren af maar het kan nooit witter worden dan waarmee je bent begonnen. Eenmaal wit kan je er eén à twee jaar mee doen, afhankelijk van je consumptiepatroon. Elke dag een fles rode wijn zal het effect zeker sneller tenietdoen dan bij iemand die voornamelijk water drinkt.

In de media zie je de spierwitte bekkies en dat is niet het gevolg van bleken. Vind je dat mooi dan zal je wat dieper in de buidel moeten tasten. Er zit namelijk een wit schildje op de tanden geplakt.

Hiervoor moet je eerst een laagje glazuur afschuren en dan kan er of met wit vulmateriaal gewerkt worden of met porseleinen schildjes, op maat gemaakt in een laboratorium. Dat zijn facings. Kan eigenlijk alleen op gezonde tanden. Zit er al een grote vulling in een tand dan is een kroon vaak een beter alternatief. Denk erom dat niet elke tand het leuk zal vinden als er een laagje wordt afgeschuurd en dat er risico’s aan verbonden zijn. Laat je dat heel goed uitleggen.

Maar waar je ook voor kiest, vraag raad bij je mondhygiënist of je tandarts en laat de bleeksalons links liggen.

Whitening tandpasta’s kunnen wel wat doen maar bleken niet. Schuren trouwens ook niet. Wat ze wel doen is wat blauwe kleur op je gebit achterlaten zodat het witter oogt terwijl anderen juist een gladde laag op je tanden achterlaat waardoor aanslag zich niet meer kan hechten. Vooral nadat je gebit gereinigd en gepolijst is, is het een fijn product om te gebruiken. Vraag je mondhygiënist welke wel en niet kan werken.

Wil je niet bleken en ook geen facings of kronen en draag je graag lippenstift? Zoek er dan één uit met een blauwe ondertoon, dan lijken je tanden witter.

Button stoppen met roken

 

Artikel auteur

Annemarie Frederiks

Annemarie Frederiks

mondhygiënist en kindertandverzorgende