Mondverzorging en organizen, deel 2 - kinderen

Mondverzorging en organizen, het lijkt een rare combinatie. Organizen gaat over orde, structuur, rust & ruimte; factoren die we niet direct koppelen aan mondverzorging. Toch hebben ze veel met elkaar te maken. Ik ben Sophie Timmermans van homeworktime professional organizing en ik licht graag toe hoe organizing tips kunnen helpen bij goede mondverzorging van kinderen.

kinderen naar bed

Maak het leuk

Neem je kind als dreumes al mee naar de tandarts en maak er een evenementje van. Ze voelen zich er groot door en raken van nature bekend met de gang naar de tandarts. Sommige tandartsen zijn extra goed met kleine kinderen. Het is het vooronderzoek waard om die te vinden.

Speel voor de tijd die nodig is om tanden goed te poetsen een favoriet nummer af van Youtube of Spotify. ‘Kinderen voor Kinderen’ heeft een liedje over de Tandarts en sommige aanbieders van mondverzorgingsproducten hebben apps en filmpjes.

Gebruik af en toe de roze tabletjes die je kauwt na het tandenpoetsen, dan even spoelen en je ziet vergeten plekjes. De knalroze monden zorgen voor hilariteit. Of schaf een Oral Qamera aan, ook spannend om op die manier te zien of er nog ergens tandplak zichtbaar is.

Voor 10-uurtje en lunch zijn er veel leuke trommeltjes te verkrijgen met vakjes die je kunt vullen met groente, fruit, een hardgekookt eitje, toastje of blokje kaas. De variatie in smaken en kleur maakt het aantrekkelijk om ze gezond te laten eten tijdens de opvang en op school.

afstreepkalender poetsen

Motiveer

Kleine kinderen zijn dol op stickerkaarten of afstreepkalenders. Zoveel nachtjes slapen nog  tot de verjaardag, tot Sinterklaas, geoefend voor de fysio of goed tanden gepoetst. Is de kalender vol dan mogen ze een boekje uitkiezen of een andere beloning. Via de link kun je de kalender downloaden.

Een nieuwe kleur tandenborstel of een andere smaak tandpasta, afwisseling zorgt voor hernieuwde zin om tanden te poetsen. Ook op vakantie in het buitenland is het leuk om daarnaar te kijken, het aanbod is daar weer heel anders. Of shop online, zoals de producten van FireFly (#nospon).

Visualiseer. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Laat naast een gezond gebit een plaatje van het tegenovergestelde zien. Willen weten waar je iets voor doet, is ook bij kinderen een logische behoefte.

Vervang

Tegenwoordig zijn er 10-uurtjes op school en snoepzakken na feestjes. De Avondvierdaagse en andere (sportieve) kinderevenementen staan bol van de suiker. Het is teveel en te vaak. Bewustwording bij ouders, leerkrachten, trainers en organisatoren is belangrijk ter bescherming van het gebit. Is er een alternatief? Kies ervoor.

10 uurtje lijst

Het je kind uitleggen helpt ook. Je voorkomt de toevoer en groepsdruk er niet mee, maar je kunt ze bijvoorbeeld voorstellen om het thuis in te wisselen voor iets gezonds, extra zakgeld of een spaarkaart (daar is-ie weer) voor een uitje.

Plan vooruit

In het verlengde van de overdosis suiker ligt het gemak ervan versus het moeten plannen. Suikerrijke snacks zijn voorverpakt, lang houdbaar en dus handig om op voorraad te hebben en mee te geven wanneer je niets anders in huis hebt. Om een variatie aan rijp fruit en verse groente beschikbaar te hebben vraagt om planning. Probeer het standaard op je boodschappenlijstje te hebben staan. Zijn de opties voor gezonde snacks moeilijk te bedenken wanneer je in de supermarkt staat, zet ze dan in je telefoon. Zo kun je jezelf ter plekke inspireren mocht dat nodig zijn. Via de link kun je een plaatje ervan downloaden. Je kunt het ook uitprinten voor op het prikbord of de ijskast.

Documenteer

Het eerste tandje, het eerste bezoek aan de tandarts, een wisseltand of -kies eruit; het zijn momenten waar je even stil bij staat. Het is leuk om ze te documenteren in een babyboek en melktandjes & -kiesjes te bewaren in een doosje. Deze momenten kun je ook aangrijpen om het ‘zuinig zijn op je gebit’ op een speelse manier onder de aandacht te brengen. Bedicht in je verhaal de tandenfee gerust die extra rol toe. Het maakt je kind bewust van de noodzaak van mondhygiëne.

judo kinderen

Routineer

Tenslotte, alles wat kinderen op jonge leeftijd meekrijgen, nemen ze daarna makkelijk over. Een goede levensstijl nu, geeft ze de stevige start voor een gezond en levenslustig volwassen leven. Als ouder kunnen we daar nu het voorbeeld in geven en ze meenemen in onze gewoontes. Niet alleen gezond eten en voldoende bewegen, maar ook regelmaat, voldoende rust, plezier maken, een ordelijke en schone leefomgeving en een goede persoonlijke verzorging waaronder het gebit. Gewoontes komen in de routine en routine betekent dat het (bijna) vanzelf gaat.

kinderen in tuin

homeworktime

Als professional organizer heb ik dagelijks te maken met de behoefte om grip op onze drukke levens te krijgen, orde in de chaos, anticiperen i.p.v. achter de feiten aanlopen en leven in plaats van geleefd worden. Om dit doel te bereiken heb ik, naast mijn coachingspraktijk, een handige familie-agenda en gezinsplanner ontworpen. Op mijn auteurspagina vind je hierover meer informatie.

Artikel auteur

Sophie Timmermans

Sophie Timmermans

Eigenaar homeworktime professional organizing - Coach & Uitgever