Wat is een (mond)gezond ''10 uurtje'' voor je kind?

Jaaaaa het is tijd... tijd voor een snack! Want van al dat spelen, leren en doen krijgt jouw kind wel trek. Maar wordt die trek dan ook gestild met al het lekkers dat in de snackbox zit?

Koekjes, zachte witte broodjes met chocopasta of een krentenbol. Het is natuurlijk supermakkelijk om dat zo hupsakee aan je kind (mee) te geven maar is het ook echt voedzaam? 

In deze blog deel ik graag mijn tips en inzichten om je kind een voedzaam maar vooral lekker tussendoortje te geven, je hiermee ook kunt afwisselen en waarom bepaalde voedselcombinaties zo belangrijk zijn.

De bloedsuikerspiegel


Je kent het wel.. Je kind kan misschien wel de hele dag door om eten vragen om er soms gek van te worden. Maar is dit ook terecht? Of is er een reden voor dat je kind alweer om eten vraagt?

(School)koekjes, broodjes, krentenbollen laten de bloedsuikerspiegel flink stijgen met als gevolg dat je kind een energiedip kan ervaren of juist hyper wordt, niet goed kan concentreren (op school) en jawel... kort na de snack alwéér om eten vraagt.. Het kinderlichaam is gewend geraakt (verslaafd) aan de snelle koolhydraten, deze voeden niet echt en daarom roept het lichaam om meer en meer... Je kind ervaart dus echt hongergevoel! En de suikers in dit soort snacks komen het kindergebit niet ten goede. Ook kan het huidklachten zoals eczeem en darmklachten helpen ontwikkelen of verergeren. Wat dan wel?

De ‘truck’ is om die bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden waardoor je deze klachten kunt voorkomen. Hoe je dat doet is eigenlijk heel simpel als je het weet.

Geef je kind altijd gezonde vetten en eiwitten bij elke maaltijd, ook bij een snack. Deze zorgen er namelijk voor dat de suikers uit de snack (of maaltijd) langzaam worden afgegeven aan de bloedbaan en je kind langer verzadigd is. Hoe je dat kan doen is heel eenvoudig; geef bijvoorbeeld fruit in combinatie met wat nootjes of vervang het reguliere koekje door een zelfgemaakt havermoutkoekje gebakken met banaan, havermout en roomboter of kokosolie. Of kies een andere snack met eiwitten en gezonde vetten erin verwerkt.

Hieronder zal ik een aantal tussendoortjes met je delen die je aan je kind kunt (mee) geven.

5 tussendoortjes voor je kind

  • Fruit met nootjes of pitjes. Fruit is ontzettend gezond maar ook die laten de bloedsuikerspiegel stijgen. Geef je kind lekker wat nootjes en/of pitjes erbij. Vooral walnoten zijn super voedzaam. Deze wordt ook wel het ‘brein’ nootje genoemd en bevat omega 3 vetzuren wat dus goed is voor het brein (en de huid!).
  • Rauwkost. Groenten, je kunt je kind er niet genoeg van geven. De meeste kids eten helaas veel te weinig groenten en dat is zo jammer want op die manier zorg je ervoor dat ziektes zoveel mogelijk buiten de deur blijven en voed je de huid met vitaminen en mineralen. Wat extra groenten tijdens de snack is dus hartstikke goed!
  • (Gekookt) eitje. Eieren bevat veel goede stofjes zoals vitamine B (goed voor de huid) en vooral het eigeel is erg voedzaam. Eieren bevatten ‘complete’ eiwitten (dus alle aminozuren) die o.a. erg goed zijn voor de tanden. Kids vinden het vaak heerlijk en je kunt ze ook heel goed ergens doorheen verwerken zoals een (liefst gezond) baksel.
  • Smoothie met groenten en fruit. Op die manier krijgt je kind een extra portie groenten en fruit binnen (dus vitaminen zoals vitamine D en mineralen zoals calcium, beide goed voor het gebit). Maar je kind krijgt hiermee ook extra vocht en vooral vezels binnen die super goed zijn voor de darmen en de huid.
  • (Zelfgemaakt) havermoutkoekje. Niet alleen erg lekker en makkelijk om mee te geven, ze zitten ook nog eens boordevol vezels en je kunt ze goed in een voorraadje maken (en eventueel invriezen). Je kunt natuurlijk ook heel goed andere zelfgemaakte baksels meegeven, de recepten zijn eindeloos! Het internet staat bol met recepten voor gezonde koekjes en repen.

Extra tip:

Maak samen met je kind(eren) een lijst met favoriete gezonde snacks en maaltijden, ze voelen zich dan betrokken en hebben inspraak. Ook denken ze mee wat wel of minder goed voor ze is. De meeste kinderen vinden dit hartstikke leuk om te doen. De lijst kan ook steeds worden bijgewerkt want smaak ontwikkelt. 

Ik ben heel benieuwd wat jij je kind gaat geven als tussendoortje en hoop dat ik je op deze manier heb kunnen inspireren om je kind een voedzaam tussendoortje (mee) te geven. En denk dan ook meteen aan het drinken, daar heb ik al eens een blog over geschreven. In het kort, drink voldoende, kies voor water of (kruiden)thee zonder suiker en hou een sapje of limonade alleen voor een speciale gelegenheid. Misschien moet je kind even wennen als het anders gewend was, maar met uitleggen waarom dit beter is zal dat zeker gaan lukken. Geen kind wil gaatjes in zijn gebit of nog erger… kiespijn

Lieve groet,
Tamara

Wil je meer tips? Zie dan de verzamelde artikelen op mijn auteurspagina zoals die van de lunchbox

Artikel auteur

Tamara Harberts

Tamara Harberts

Kindervoedingscoach