Wil je eten zonder toegevoegde suikers? Dan is het handig om te weten welke producten in de supermarkt allemaal suikervrij zijn. Maar dat is soms lastiger dan je denkt.
Bij sommige producten verwacht je dat er suiker in zit. Maar ook aan bijvoorbeeld augurken, groentebouillon en vleeswaren wordt suiker toegevoegd. Zo kan je ongemerkt veel meer suiker binnenkrijgen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Fabrikanten en marketeers gebruiken ook andere benamingen voor suiker. Daardoor heeft het op etiketten vaak een andere naam, zoals glucosestroop, dextrose of maltodextrine.
Het Diabetesfonds stelt een lijst beschikbaar van benamingen waaraan je suiker kunt herkennen, en ook het Voedingscentrum maakte zo’n overzicht. De onderstaande lijst van Suikervrijheid is een uitbreiding op beide lijsten.
Houd deze lijst erbij in de supermarkt en kijk goed naar de kleine lettertjes. Dan weet je zeker dat je eet zonder toegevoegde suikers!
A
- Agavenectar
- Agavesiroop
- Ahorncrème
- Ahornsiroop
- Appelsapconcentraat
- Appelstroop
- Aroma
B
- Banketbakkerssuiker
- Barbadossuiker
- Basterdsuiker
- Beetwortelsap
- Bietenstroop
- Bietsuiker
- Boterstroop
- Bruine basterdsuiker
- Bruine kandijsuiker
- Bruine rietsuiker
- Bruine suiker
C
- Castor Melis
- Confectiesuiker
D
- Dadelsuiker
- Dadelstroop
- Demerara
- Dextrine
- Dextrose
- D-glucose
- Diastisch moutextract
- Diksap
- Donkere basterdsuiker
- Druivensuiker
E
- Esdoornsiroop
F
- Fructose
- Fructosestroop
- Fructose-glucosestroop
- Fruitsuiker
- Fruitsapconcentraat
G
- Galactose
- Geconcentreerd vruchtensap
- Gedehydreerd rietsap
- Geleisuiker
- Gele kandijstroop
- Gele suiker
- Gemoute gerst
- Gerstmoutstroop
- Gierstsiroop
- Glazuursuiker
- Glucose
- Glucosesiroop
- Glucosestroop
- Golden syrup
H
- Honing
I
- Invertsiroop
- Invertstroop
- Invertsuiker
J
- Johannesbroodpitsiroop
K
- Kandij
- Kandijstroop
- Kandijsuiker
- Kaneelsuiker
- Karamel
- Karamelsuikerstroop
- Kokosbloesemsuiker
- Kokospalmsuiker
- Kokossuiker
- Kristallijne fructose
- Kristalsuiker
L
- Lactose
- Lichte basterdsuiker
M
- Melkpoeder
- Maïsmoutstroop
- Maïssuiker
- Maïsstroop
- Maïszoetstof
- Maltodextrine
- Malt
- Maltol
- Maltose
- Maltstroop
- Mannose
- Melasse
- Moutextract
- Moutsuiker
- Moutstroop
- Muscovado
N
- Nectar
O
- Oersuiker
- Oerzoet
- Organische rauwe suiker
P
- Palmsuiker
- Panela
- Panocha
- Parelsuiker
- Piloncillo
- Poedersuiker
R
- Rapadura
- Rietsuikerstroop
- Rietsuiker
- Rijststroop
- Rijstsuiker
- Ruwe rietsuiker
- Ruwe suiker
S
- Sacharose
- Sapconcentraat
- Schenkstroop
- Siroop
- Slagroom
- Sorghumsiroop
- Speltstroop
- Strooisuiker
- Stroop
- Sucanat
- Sucrose
- Suiker (granulaat)
- Suikerstroop
T
- Tafelsuiker
- Tarweglucosestroop
- Tarwestroop
- Treacle
- Turbinado suiker
V
- Vanillesuiker
- Vaste glucose
- Vaste maïsstroop
- Verdampte suikerrietsap
- Vruchtenextract
- Vruchtensap
- Vruchtensapconcentraat
W
- Witte basterdsuiker
- Witte suiker
Z
- Zoete sorghum
- Zwarte rietsuikermelasse