Hoe ontstekingen in de mond trigger kunnen zijn van ziekten.
70 % van de chronische ziektebeelden (welvaartsziekten) is leefstijl gerelateerd.
Mondhygiëne is onderdeel van een dagelijkse gezonde leefstijl en hiermee kan je direct positieve invloed uitoefenen op je algehele gezondheid. Dat is goed nieuws!
De mond als spiegel van het lichaam
Ontstekingen in de mond worden nog vaak gemist (ook door artsen) als medeoorzaak van vele (chronische) ziekten en aandoeningen. Bloedend tandvlees na het poetsen is bijna altijd het gevolg van een ontsteking; oftewel gingivitis. Veel mensen hebben bloedend tandvlees zonder dit te herkennen als zijnde een wond in de mond. Een stadium verder krijgt de ontsteking een andere naam; parodontitis met meestal botverlies tot gevolg. Beiden vormen van ontsteking kunnen gevolgen hebben voor het hele lichaam. De mond wordt wel gezien als de spiegel van het lichaam. Is het lichaam overbelast dan kan zich dat uiten in de mond en zo ook andersom. Het lichaam is één geheel en alle processen staan in verband met elkaar en de mond staat niet los van deze processen.
Leefstijl en je mondgezondheid
Stress, voeding, beweging en milieu hebben invloed op de weerstand en dus ook de mondgezondheid. Is hier een disbalans of verstoring dan zorgt dit o.a. voor;
- Een verstoorde energiebalans of energieverdeling (vermoeidheid, futloos),
- Verstoorde glucose en insuline balans,
- Infectiegevoeliger en vrij spel voor ziekmakende bacteriën in het lichaam,
- Overactief immuunsysteem (allergieën),
- Vertraging herstel na sport, arbeid of ziekte.
Hoe werkt dat?
Neem bijvoorbeeld stress; Stress heeft invloed op samenstelling van het speeksel. De mond wordt droger, minder vocht maakt het speeksel plakkeriger wat de mondflora negatief beïnvloed. Dit regelt het lichaam automatisch door de remming van het parasympatisch zenuwstelsel; het onwillekeurige zenuwstelsel voor rust en herstel.
De automatische mechanismes in het lichaam om met alle dagelijkse uitdagingen om te gaan kunnen overbelast raken. Er kunnen problemen ontstaan als we deze mechanismes te vaak en te lang nodig hebben. Die mechanismes komen in actie bij (chronische) stress, onvolwaardige voeding, slaapgebrek etc. Om die mechanismes niet uit te putten kunnen we daar dus was aan doen.
Goede weerstand door gezonde mondflora
Mond en darmflora werken intensief samen, ze kunnen niet zonder elkaar! Een gezonde mond en darmstelsel zorgen voor een barrière en houdt ziekmakende bacteriën tegen zodat ze niet in de bloedbaan komen. Komen deze ziekmakende bacteriën in de bloedbaan kunnen ze een trigger zijn voor het ontstaan van ziekte. Schade aan deze belangrijke barrières kan worden veroorzaakt door voeding en leefstijl.
Goed zorgen voor je mond is dus goed zorgen voor je lichaam en andersom!
De meeste lezers zullen in bovenstaande tekst waarschijnlijk een en ander herkennen. Vervolgens is daar de volgende uitdaging; je leefstijl aanpassen. Veranderingen in je dagelijkse gewoonten zijn lastig maar ze zijn de moeite waard! En het fijne is dat veranderen steeds makkelijker wordt als je er eenmaal mee begint. Zeker als je weet waarvoor je het doet; namelijk altijd voor jezelf én de geliefden om je heen.
Gezondere leefstijl in de praktijk
Begin met kleine stapjes, leg in het begin de lat niet te hoog. Eenmaal in beweging richting een gezondere leefstijl zal het vast makkelijker worden en zeker wanneer je de eerste resultaten gaat opmerken. Misschien haal je zelfs plezier uit je ontdekkingstocht. Kies voor jezelf, wat anderen er ook van vinden. Investeren in je gezondheid is de beste investering die je kan doen want zonder je gezondheid begin je niet veel. Een steeds vaker gehoorde gezegde; Mensen hebben vele wensen en dromen, iemand die ziek is heeft er maar één’.
Wat kan je doen?
- Dagelijks onderhoud van je gebit door een goede mondhygiëne (poetsen, ragen, flossen),
- Regelmatig bezoek aan de mondhygiënist, tandarts (regelmatig bloedend tandvlees is al een ontsteking!),
- Vertel het je arts of specialist wanneer je mondgezondheid niet optimaal is,
- Goede voeding en beperkte eetmomenten; koolhydraat beperkte voeding en vers voedsel dat niet uit een fabriek komt voeden het lichaam zonder te belasten. Beperk ook suiker inname. Vermijd linolzuur. (Artikel met 2 videos meer over voeding, leefstijl en mondgezondheid)
- Goed kauwen is een goede start van de spijsvertering,
- Beperk alcohol,
- Pijnstillers (NSAID’s) verstandig gebruiken,
- Maagzuurremmers schaden de barrières, overleg bij langdurig gebruik met je arts of er aanpassingen in de medicatie mogelijk zijn, zeker wanneer jij je leefstijl verbetert,
- Goede balans tussen inspanning en rust,
- Dagelijks minimaal half uur bewegen, een dagelijkse wandeling doet al wonderen.
- Optioneel; Orale(mond) probiotica om de mondflora te optimaliseren,
- Optioneel; Supplementen; vitamine D3, K2, Q 10, Omega 3, Magnesium en Seleen voor ondersteuning van het herstel en de conditie van de mond. (Ga voor maatwerk een naar b.v. een biologische tandarts, natuurgeneeskundige, tandarts of huisarts)
Noot van Team Tandarts.nl;
Informatie en tips over een fijne én gezonde leefstijl, wijsheden over voeding én heerlijkheden (in weinig tijd) lees je in de boeken en op de websites van bijvoorbeeld;
-
William Cortvriendt (E book in de link)
-
Servaas Bingé
-
Pascale Neasens
-
Amber Alberda
-
Marjolein Dubbers