Ingediend door admin-systeembeheer op

Zwangerschap en een gezond gebit

Tijdens de zwangerschap vraagt je gebit en mondgezondheid extra aandacht. Met een juiste gebitsverzorging hoeft je gebit niet te lijden onder de zwangerschap.

Er zijn een aantal factoren die invloed kunnen hebben op je gebit. Door hormoonschommelingen kun je gevoeliger zijn voor gingivitis (tandvleesontsteking) en zelfs parodontitis (ernstige tandvleesontsteking waarbij het kaakbot aangetast wordt en tanden los kunnen gaan zitten). 

Vrouwen kunnen last hebben van ochtendmisselijkheid met braken in het begin van de zwangerschap en het zuur in het braaksel heeft invloed op je gebit. 

Eetgewoonten kunnen positieve of minder goede invloed hebben op het gebit. Veel eetmomenten op een dag door tussendoortjes en dus steeds kleine beetjes eten zijn elke keer een zuuraanval op je gebit. Dan zijn er soms nog de ‘bijzondere eetbehoeften’ die zwangere vrouwen kunnen hebben zoals een onbedwingbare trek in zure bommen, drop, zoete lekkernijen welke eveneens een extra belasting kunnen zijn voor je gebit. 

Wil je zwanger worden?

Vraag je tandarts je gebit te controleren en behandel zo nodig preventief. Een gezonde mond is van belang voor een goede algemene gezondheid en dus een goede start van de zwangerschap. De tandarts kan tijdens de zwangerschap je mondgezondheid volgen en zo nodig tijdig behandelen. 

Tips voor als je zwanger bent

Dan is het van belang om je gebit extra te verzorgen om problemen met je tandvlees en gebit te voorkomen. Kies een goede tandpasta en een zachte (elektrische) tandenborstel, gebruik flos en/ of de juiste maat ragers, gebruik een (natuurlijk) mondspoelmiddel. Ook een monddouche helpt om goed tussen de tanden en kiezen te reinigen. Weet dat je via de slijmvliezen in de mond ook stofjes opneemt in je lichaam en zo in je bloed kunnen komen. Dit kan mede bepalen welke mondverzorgingsproducten je kiest. 

Probeer de eetmomenten te beperken tot 3 maaltijden per dag en snack niet tussendoor. Drink vooral water in plaats van zoete drankjes of drankjes met koolzuur. Water kan je spannender maken door er een schijfje citroen, takje munt, schijfje appel, geplette aardbei al dan niet met een takje basilicum in te doen. Zet een hele kan klaar en laat het even op smaak komen. Het water krijgt dan een subtiele smaak. Ben je in een restaurant of zit je lekker op een terrasje kan je ook kiezen voor een alcoholvrij drankje zonder bubbels of zelfs een feestelijke mocktail! (alcoholvrije cocktail)

De zwangerschap kan de speekselproductie nadelig beïnvloeden wat tot droge mond kan leiden met risico op o.a. cariës, slechte adem en gevolgen voor de spijsvertering. Heb je last van een droge mond, drink dan tussendoor slokjes (warm) water of kruidenthee, neem een theelepeltje kokosolie of ghee (geklaarde boter) in de mond en laat het langzaam smelten in me mond of vraag je tandarts voor een goed alternatief. 

Overgeven tijdens de zwangerschap

Heb je last van ochtendmisselijkheid en heb je overgegeven? Spoel dan met water en eventueel een mondspoelmiddel en wacht met poetsen. Het glazuur is door het maagzuur zachter en kan beschadigen als je meteen gaat poetsen. 

Kiespijn tijdens de zwangerschap

Kiespijn komt altijd ongelegen en net in het weekend en wat doe je dan. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de tandarts en bij erge kiespijn buiten de praktijktijden kan je naar een spoed tandarts gaan. (Let op, de spoedtandarts brengt altijd kosten met zich mee)

Huismiddeltjes als kruidnagelolie kunnen invloed hebben op de baarmoeder en wordt om die reden afgeraden. Wel zou een tandpasta voor gevoelige tanden op de pijnlijke plek verlichting kunnen geven. Ook wordt tandvleesbalsem voor baby’s als Dentinox genoemd om lokaal de pijn te verlichten. 

Het advies van verloskundigen is: gebruik alleen medicijnen als het echt nodig is. Bij sommige (milde) pijnklachten kun je ook eerst andere methoden proberen. Rust en ontspanning werken goed. Probeer te slapen (een middagdutje) en ga vroeg naar bed. Een massage krijgen, een douche nemen, afleiding zoeken of (buiten) bewegen, kan ook goed helpen. Voor alle zekerheid kan je het beste overleggen met jouw zwangerschapsbegeleider wat voor jou en je baby de beste optie is. 

Als je toch een pijnstiller wilt gebruiken kies dan voor paracetamol. Paracetamol is de veiligste pijnstiller, met de minste bijwerkingen. Uit onderzoek blijkt dat paracetamol geen schadelijke effecten heeft voor de zwangerschap of het ongeboren kind. Wel wordt aangeraden om niet meer dan 6 tabletten (van 500 mg) per dag te nemen en het niet langer dan een week achtereen te gebruiken. Let er ook op dat er geen toevoegingen zoals coffeïne of codeïne in zitten. Als dat het geval is, gebruik die paracetamol dan niet. (bron over Paracetamol: 24baby) 

Bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap

Door hormoonschommelingen en andere factoren kun je last krijgen van bloedend tandvlees. Meestal wijst dit op ontstekingen; gingivitis (tandvlees ontsteking) of parodontitis (ontsteking van kaakbot). Bloedend tandvlees is altijd een signaal voor een bezoek aan de tandarts. 

Het is uit onderzoek gebleken dat parodontitis invloed kan hebben op het geboortegewicht en het moment van geboorte. Tandheelkundige behandelingen tijdens de zwangerschap bleken een positief effect te hebben op het verdere verloop van de zwangerschap. Zo belangrijk is dus goede mondzorg en bij klachten kan je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met je tandarts. 

Zwangerschap en een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist

Vertel je tandarts en mondhygiënist altijd dat je zwanger bent. Zij kunnen dan de juiste keuze maken van onderzoek en behandeling die veilig is voor jou en je kindje. Soms kan een behandeling worden uitgesteld tot na de geboorte. 

Röntgenfoto tijdens de zwangerschap

In de tandheelkunde worden alleen röntgenfoto’s gemaakt van het gebit of de kaak. De straling komt dus niet in de buurt van het ongeboren kind. Om deze reden kunnen tandheelkundige röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap in principe zonder bezwaar worden gemaakt. Als je tandarts weet dat je zwanger bent, maakt hij echter alleen in de hoogst noodzakelijke gevallen foto’s.

Verdoving tijdens de zwangerschap

Indien je tijdens de zwangerschap een behandeling bij de tandarts moet ondergaan, dien je zelf de afweging te maken of je wel of niet verdoofd wil worden. In de verdoving zit o.a. een geringe hoeveelheid adrenaline wat de placenta kan passeren en invloed kan hebben op de baarmoeder. Het is verstandig je te laten verdoven als je op ziet tegen de behandeling, zenuwachtig bent of als er pijn verwacht wordt. Zenuwen en pijn zorgen er namelijk voor dat je eigen lichaam adrenaline (stress-hormoon) aan maakt, in een veel grotere hoeveelheid dan dat de verdoving bevat. Het adrenalinegehalte in uw lichaam blijft veel lager als u meer ontspannen in de stoel ligt door de verdoving. Bij twijfel altijd overleggen met de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. 

Nog even ter informatie; Citanest is een lokale verdoving welke tijdens de zwangerschap niet gebruikt mag worden. Dit anestheticum zal de tandarts echter niet standaard gebruiken. Over het algemeen wordt het bovengenoemde anestheticum Articaine standaard, onder verschillende merknamen, in de tandartspraktijk gebruikt.

Angst voor de tandarts

Angst en pijn geven stress. Behalve de risico’s van mondproblemen voor de zwangerschap heeft stress ook invloed op je lichaam. Als het van korte duur is dit niet erg. Maar voortdurende stress is niet goed voor jou en je kindje. Wacht dus niet met het maken van een (spoed) afspraak en ga zo snel mogelijk naar de tandarts. Er zijn speciale angst-tandartsen waar je niet bang voor hoeft te zijn en die je er liefdevol doorheen helpen. Lees ook de tips die je kunnen helpen tijdens het bezoek aan de tandarts. 

Bronnen o.a. KNMT, MammaLove, de Verloskundige, 24Baby.

Deze informatie is informatief bedoeld om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken en oplossingen. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van het medisch advies.

 

 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform